≫ 

Nemaština i moralna beda: Premijera predstave "Ružni, prljavi, zli" u Beogradskom dramskom pozorištu

Ovo je crnohumorna priča o ljudima sa margine, o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima...

  • 0
Ružni prljavi zli Nina Janković / Foto: Promo

Premijera predstave "Ružni, prljavi, zli" Slobodana Obradovića, a u režiji Lenke Udovički, biće održana 14. marta u 20h na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" u Beogradskom dramskom pozorištu.

U pitanju je italijanska crna komedija, zasnovana na elementima neorealizma, premijerno prikazana 1976. Iste godine, film je osvojio nagradu za najbolju režiju na Kanskom filmskom festivalu.

Posle duge pauze, Lenka Udovički, rediteljka koja je u dosadašnjoj karijeri sarađivala sa nizom renomiranih svetskih umetnika i kulturnih institucija, umetnički rukovodilac Kazališta Ulysses, vraća se na beogradsku scenu.

- Ovaj kultni film delovao je kao duhovita groteska u vreme prosperiteta, koji je naizgled krenuo nakon Drugog svetskog rata. Njegova tema je veoma bitna, danas kada smo u predvorju moguće nove kataklizme i metastaze dubokih društvenih problema, koje su neki umetnici, kao Etore Skola, još pre gotovo 50 godina dijagnostikovali i upozoravali na njih - smatra Lenka Udovički.

"Ružni, prljavi, zli" je crnohumorna priča o ljudima sa margine, o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima. Glavni junak, jednooki Đakinto je i glava porodice sastavljene od četiri generacije, koje se izdržavaju uglavnom krađama i prostitucijom, ali i radeći sve druge poslove; poštene ili nepoštene, bez razlike.

Đakinto je za gubitak oka od osiguranja dobio popriličnu sumu, koju odbija da deli sa njima. Novac troši na sebe i krije ga od ostalih članova porodice, koji neprekidno pokušavaju da mu ga ukradu, a on ih neprekidno zlostavlja verbalno i psihički. Materijalna nemaština uvod je u emotivnu, moralnu bedu, svodi ljude na puku egzistenciju i instinkte.

Autorsku ekipu čine scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, kompozitor Najdžel Ozborn i koreograf Staša Zurovac.

Igraju: Ozren Grabarić, Nina Janković, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Ivan Zablaćanski, Ivana Nikolić, Jana Milosavljević, Jovo Maksić, Marko Gvero, Milan Zarić, Nađa Sekulić, Nataša Marković i Slađana Vlajović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA