≫ 

"Otišao je moj Zorba, tiho i nenametljivo, kakav je i bio": Sloba Stefanović o Desimiru Stanojeviću

"Desko i ja smo godinama igrali zajedno, pomagali jedan drugom, radovali se svakom aplauzu i nervirali se zbog svake greškice..."

  • 1
Slobodan Stefanović, Desimir Stanojević Slobodan Stefanović, Desimir Stanojević / Foto: ATA Images, Nikola Tomić

Pored televizijskih, Desimir Stanojević je imao i veliki broj pozorišnih uloga. Igrao je u Narodnom pozorištu u Nišu od 1970. do 1990. godine, a od 1991. bio je stalni član Pozorišta na Terazijama u Beogradu.

- Vest me je zatekla i šokirala. Desko i ja smo godinama igrali zajedno, pomagali jedan drugom, radovali se svakom aplauzu i nervirali se zbog svake greškice - za Telegraf je izjavio glumac Slobodan Stefanović i dodao:

- Otišao je na bolovanje, a ja sam čekao dan kada ćemo ponovo zaigrati Grka Zorbu koga je igrao sa mnogo ljubavi, toliko prirodno, emotivno i nadahnuto. Otišao je moj Zorba, tiho i nenametljivo, baš kakav je i bio, skroman i brižan. Nedostajaće mnogo. Neka mu je laka zemlja.

Desimir Stanojević Desimir Stanojević u predstavi "Grk Zorba" / Foto: Pozorište na Terazijama

Premijerom "Zorbe" je bila otvorena pozorišna sezona 2011/12. Desimir je u njoj igrao glavnu ulogu, Aleksisa Zorbu, dok je njegovog druga saputnika Džejsona tumačio Slobodan Stefanović, a madam Beatris Ljiljana Stjepanović.

"Grk Zorba" je zasnovana na romanu Nikosa Kazancakisa posvećenom neobičnom junaku Zorbi, burnom životu ovog pustolova koji na svoj način traga za smislom života. U ovom vrtlogu našao se pre svih jedan mladi Englez, Džejson, koji u postojbini svojih predaka namerava da oživi ugašeni porodični rudnik i probudi svoju usahlu inspiraciju pisca ne sluteći da će u toj zatvorenoj sredini, istina uz paprenu cenu, pronaći slobodu.

U Pozorištu na Terazijama, pored Grk Zorba (2011), publika je Desimira Stanojevića mogla da primeti u predstavama Zimski dvorac (1991), Davni flert (1991), Tri musketara (1992), Ivkova slava (1993), Violinista na krovu (1993), Jubilej (2000), i Zona Zamfirova (2012).

Iz Pozorišta na Terazijama kažu da će vreme i mesto sahrane biti naknadno objavljeni.

Video: Preminuo Desimir Stanojević, omiljeni lik iz Srećnih ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mala

    10. mart 2020 | 14:29

    Pocivaj u miro legendo nase generacije...saucesce porodici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA