• 2

Naši glumci pročitali moćnu poruku za Svetski dan pozorišta: "Svi smo mi danas jedna velika scena"

"Pozorište ima plemenitu ulogu da ispuni čovečanstvo energijom i pokrene ga da se izdigne iznad ambisa. Ono može da uzvisi pozornicu, prostor izvođenja, u nešto sveto"

  • 2

Povodom obeležavanja Svetskog dana pozorišta, 27. marta, sva pozorišta u gradu, snimila su zajednički ovogodišnju međunarodnu poruku, pod nazivom "Pozorište kao Svetilište", koju je napisao Šahid Nedim dramaturg iz Pakistana.

- Danas je dan kada su sva naša i svetska pozorišta jedna velika, ujedinjena scena - poručili su glumci.

U tekstu koji su čitali glumci, svako iz svog doma zbog vanredne situacije, Nedim je podsetio na istorijat pozorišta Ajoka, koje je osnovao sa svojom suprugom, pozorišnom rediteljkom, glumicom i feministkinjom Madihom Gunar (1956-2018).

Glumica Nela Mihajlović iz Narodnog pozorišta pročitala je da se na ovaj dan više od 50 godina, od 1961. godine u pozorištima širom sveta čita međunarodna poruka koju uvek piše pozorišna ličnost svetskog glasa.

- Nekad u šali kažemo: "Teška vremena su dobra za pozorište". Mi ne oskudevamo u izazovima koji su pred nama, kontradikcijama koje treba otkriti i statusa quo koji treba srušiti. Pozorišna grupa Ajoka hoda po ovoj ivici već 36 godina. Ta ivica je zaista oštra, jer održavamo balans između zabave i podučavanja; između potrage za prošlošću i učenja od nje, te pripreme za budućnost; između društveno kritičkog i finansijski održivog pozorišta. Neko bi rekao da pozorišni stvaralac mora da bude vrač, mađioničar - piše Nedim.

Nedim se, između ostalog, prisetio i jedne situacije tokom turneje Pozorišta Ajoka indijskim delom Pandžaba 2004. godine, kada je jedan stariji čovek prišao glumcu i zamolio ga da blagoslovi njegovog bolesnog unuka.

Šahid Nedim

Šahid Nedim Printskrin: Youtube/Ajoka Theatre

Glumac mu je odgovorio da on nije veliki sufistički pesnik Bale Šah (1680-1757), već ga samo igra u predstavi, ali je uslišio starčevu molbu.

Starac mu je zahvalio i rekao mu da on nije glumac, već reinkarnacija Bale Šaha, odnosno avatar (prema hinduističkoj kulturi, reinkarnacija ili zemaljska predstava božanskog učitelja).

- Odjednom, ukazao nam se novi koncept glume i pozorišta u kojem su glumci postajali reinkarnacije onih koje su predstavljali na sceni - naveo je Nedim u poruci, u kojoj je opisao političke, vojne, verske i druge okolnosti u svojoj zemlji, situaciju u društvu i ulogu pozorišta u tom kontekstu.

Pozoriste

Svetski dan pozorišta Foto: Pixabay/HolgersFotografie

Pozorište Ajoka je, kako ističe, shvatilo da može da iznosi politički zapaljive poruke koristeći njegovu poeziju i da se suprotstavi korumpiranim političkim autoritetima i predrasudama verskog establišmenta.

Vlasti su mogle da zabrane ili da ugase pozorište, ali ne i cenjenog i popularnog sufističkog pesnika kao što je Bale Šah.

- Iako su se sva vrata za politički dijalog i diplomatiju zatvarala, jedna po jedna, vrata pozorišnih kuća i srca indijske publike ostala su širom otvorena - kaže Nedim.

Izvođači koji su bili deo ansambla otkrili su da bi, nakon što predstava počne, osetili da je duh Bale Šaha među njima, a da je pozornica uzdignuta na viši nivo.

Pišući o ovoj predstavi, jedan indijski naučni radnik naslovio je svoj tekst "Kada Pozorište postane Svetilište".

- Priča o Bali Šahu i mnoge druge slične u svim kulturama mogu postati most između pozorišnih stvaralaca i neupućene publike pune entuzijazma - istakao je Nedim u poruci.

On ističe da dok glume na pozornici, ponekad se zanesu sopstvenom filozofijom pozorišta, ulogom preteča društvenih promena, i u tome izostave publiku.

U toj sponi sa izazovima sadašnjice, dodaje, lišavamo se mogućnosti da uronimo u izrazito potresno duhovno iskustvo koje pozorište može da podari.

- U današnjem svetu, u kom su netrpeljivost, mržnja i nasilje ponovo u porastu, i dok naša planeta sve dublje tone u klimatsku katastrofu, mi moramo povratiti duhovnu snagu. Moramo se boriti protiv apatije, letargije, pesimizma, pohlepe i ignorisanja sveta u kojem živimo, planete na kojoj živimo. Pozorište ima plemenitu ulogu da ispuni čovečanstvo energijom i pokrene ga da se izdigne iznad ambisa. Ono može da uzvisi pozornicu, prostor izvođenja, u nešto sveto - naveo je Nedim, ukazujući da u južnoj Aziji umetnici s poštovanjem dodiruju daske scene na koju stupaju, a ta drevna tradicija potiče iz vremena prožimanja duhovnog i kulturnog.

- Vreme je da ponovo ostvarimo tu simbiozu umetnika i publike, prošlosti i budućnosti. Rad u pozorištu može da bude sveti čin i umetnici zaista mogu da postanu avatari uloga koje glume. Pozorište uzdiže umetnost glume na viši duhovni nivo. Pozorište ima potencijal da postane svetilište, a svetilište prostor za izvođenje - naveo je Nedim a pročitali glumci svih pozorišta ovog grada.

Među njima su Milica Gojković (JDP), Damjan Kecojević (Malo pozorište Duško Radović), Uroš Jovičić (Boško Buha), te Andrija Milošević (Teatar na brdu), Jovan Popović (Pozorište lutaka Pinokio), kao i Ivan Mihajlović (Atelje 212), Aleksandar Jovanović (Beogradsko dramsko pozorište), Vladimir Aleksić (Bitef).

Poruku su u svojim domovima čitale i Anita Stojadinović (Teatar Vuk), Jelena Blagojević (Omladinsko pozorište Dadov), te Branislava Podrumac (Madlenianum), Tamara Aleksić (Puž), Mina Sovtić (Zvezdara teatar), kao i Bojana Ðurašković (Pan teatar) i Milena Živanović (Terazije).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzeger

    A ko je od njih glumac????!!!! Instagram zvezde i glumačke starlete... Kukuuu ,pa daj neki glumac da se obratio pa da aplaudiramo...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima