• 0

U slavu velikana sprskog glumišta: Narodno pozorište prikazuje predstave od pre više decenija

Mnogi od velikana srpskog glumišta, koji igraju u ovim komadima, više nisu među živima

  • 0

Narodno pozorište u Beogradu najavilo je od 14. do 18. maja na svom onlajn repertoaru snimke predstava od pre više od dve ili tri decenije, sa nekim od velikana srpskog glumišta u glavnim ulogama. Mnogi od njih više nisu među živima, pa su onlajn projekcije predstava priređene njima u čast.

Predstava “Madam San Žen”, koja je na programu na Jutjub kanala Narodnog pozorišta 14. maja, nastala je prema tekstu Viktorijena Sardua, u režiji Mucija Draškića, a u tom vodvilju koji se dešava u Francuskoj u vreme Napoleona naslovnu ulogu igra Svetlana Ceca Bojković. Snimak predstave je iz 1992. godine, a premijera je bila 1985. godine.

Publika će se setiti u predstavi “Madam San Žen” i Predraga EjdusaPetra KraljaMarka NikolićaVase Pantelića, Predraga TasovcaZorana StojiljkovićaZvonimira JovičićaMide StevanovićaRamiza Sekića… Scenograf je bio Petar Pašić, a kompozitor Voki Kostić.

Predstava “Pigmalion”, koja je na onlajn repertoaru Narodnog pozorišta 16. maja, najpoznatija je komedija Bernarda Šoa, a u režiji Jovice Pavića premijerno je izvedena 1994. godine. Snimak je iz iste godine, a u glavnim ulogama su Ivana Žigon i legendarni Petar Banićević, uz Kseniju JovanovićBranislava Cigu JerinićaLjiljanu KontićPredraga TasovcaBorisa Andrusevića

Drama “Nastasja Filipovna”, najavljena za 18. maj, nastala je prema romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, čiju je adaptaciju uradio Andžej Vajda. U režiji Mire Erceg, predstava “Nastasja Filipovna” premijerno je izvedena 1986. godine, a snimak je iz 1992.

Predstava “Nastasja Filipovna” podsetiće publiku na Predrag EjdusaDanila Lazovića i balerinu Jelenu Šantić.

Uz serijal predstava posvećenih velikanima srpskog glumišta, Narodno pozorište najavilo je i operu "Saloma" Riharda Štrausa za 17. maj, dok će 19. maja prikazati "Boeme" Đakoma Pučinija, a 20. maja operu "Don Đovani" Vofganga Amadeusa Mocarta.

Narodno pozorište je 11. marta obustavilo program na svojim scenama i preselilo ga na Jutjub kanal, na kojem striming predstava počinje u 21 sat.

Iako je 6. maja ukinuto vanredno stanje u Srbiji, pozorišta još nisu otvorena za publiku zbog zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru povodom pandemije korona virusa.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima