• 0

Ovacije za „Intimnost“ na Dubrovačkim letnjim igrama

U posebno intimnoj atmosferi, sinoć se odigrala "karantinska" sedeljka između publike i dvoje glumaca, na kojoj su sve priče bile zajedničke

  • 0
Predstava Intimnost

Foto: Arhiva Dubrovačkih Letnjih igara

Sinoć je na 71. Dubrovačkim letnjim igrama, premijerno izvedena predstava "Intimnost" reditelja Andreja Nosova i dramaturškinje Biljane Srbljanović, u produkciji Fondacije Hartefakt. Za komad o intimnosti u doba pandemije vladalo je veliko interesovanje, a dugi aplauzi ispratili su glumački par Jelenu Graovac i Leona Lučeva sa scene u Lazaretima.

U posebno intimnoj atmosferi, sinoć se odigrala "karantinska" sedeljka između publike i dvoje glumaca, na kojoj su sve priče bile zajedničke. Kroz scensko preispitivanje o distanci, disciplini (samo)izolaciji, privatnosti i strahovima, publika je postala deo intime glavnih aktera, a pozorište najvažnije mesto razmene misli i osećanja.

Više nego simbolična tematika za jedinstvenu scenu u dubrovačkim Lazaretima koji su jedina potpuno sačuvana karantinska građevina na evropskom delu Mediterana, pod zaštitom UNESCO- a.

Predstava je nastala kao deo "Future Epics" projekta, koji je podržala Kreativna Evropa i na kome zajedno sa Dubrovačkim Letnjim igrama i dva evropska partnera, Hartefakt uspešno sarađuje već dve godine.

- Iako smo u početku imali drugačije planove, korona nas je primorala da od njih odustanemo, ali i da donesemo jednu važnu odluku, a to je da uđemo u produkciju ovog komada. Shvatili smo da bismo odustajanjem od "Intimnosti" i nepronalaženjem načina da se ona desi, odustali odpozorišta - kaže Andrej Nosov, autor predstave.

Za predstavu "Intimnost", scenski kostim i dizajn uradila je Selena Orb, za kompoziciju je zadužen Draško Adžić. Asistent dramaturškinje je Ognjen Aksentijević, dok su za izvršnu produkciju odgovorne Selena Pleskonjić i Aleksandra Lozanović.

Partneri na projektu "Future Epics" će se na Dubrovačkim ljetnjim igrama predstavljati plesnom predstavom "Zagrljaj" koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Vytlicke-a, zakazanom za 17. avgust u Lazaretima i Držićevim komadom "Grižule", u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, koji će se 20. avgusta igrati u parku Gradac.

Kako kažu iz Hartefakta, nakon premijere, predstave nastale u okviru projekta treba da budu izvedene u Švedskoj tokom novembra.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima