≫ 

Prva golotinja na pozorišnim daskama bivše Jugoslavije: "Kosu" je za godinu dana videlo 80.000 ljudi

Predstava je dva puta izvedena pred Titom, ali bez svlačenja na sceni i cepanja vojnih knjižica

  • 3
Predstava Kosa, Atelje 212 Printskrin: Youtube/ barbatus calvus

Posle manje od godinu dana od premijere mjuzikla "Kosa" na Brodveju, predstava je imala svoju premijeru i u Beogradu, u Ateljeu 212. Jovan Ćirilov je preveo tekst, adaptirao ga je Bora Ćosić, a koreditelji su bili Mira Trailović i Zoran Ratković.

Njih dvoje u društvu Ćirilova obilazili su beogradske "diskaće" i tražili najbolje mlade plesače za ovaj "ljubavni rok mjuzikl", pisala je svojevremeno Politika.

Za glavne uloge angažovani su: Miša Janketić, u alternaciji sa Brankom Milićevićem, Dragan Nikolić, Miodrag Andrić, Mira Peić, Jelisaveta Seka Sablić i tada sasvim mladi pevač Dušan Prelević.

Premijera je, tvrde pozorišni hroničari, maja 1969. godine bila događaj kakav se ne pamti. Beograd, jednostavno nije verovao šta je imao pred sobom. Nešto što je bio novi svetski talas koji je sa ovom predstavom zapljusnuo i našu sredinu. Desio se, sećao se kasnije Jovan Ćirilov, redak trenutak da je pozorište bilo ispred života.

Za godinu dana 80.000 gledalaca

U sledećih godinu dana "Kosu" je videlo više od 80.000 ljudi. Dobar deo popularnosti "Kose" počivao je na sceni „Oslobađanja”, u koju je spremno ušla osamnaestogodišnja Sonja Božinović iz Novog Sada, koja se do pola skidala svega desetak sekundi.

Bila je to, kažu, prva golotinja na pozorišnim scenama bivše Jugoslavije, a predstava je dva puta izvedena pred Titom, ali bez svlačenja na sceni i cepanja vojnih knjižica. Upućeni kažu da je čak i Josip Broz Tito na dočeku 1970. pevao numeru “Daj nam sunca”, a Mira Trailović je navodno godinama krila američku brošuru u kojoj je čak pisalo da je Tito bio producent beogradske “Kose”.

Nakon četiri godine i 250 izvođenja, “Kosa” je skinuta s repertoara Ateljea 212, a poslednje izvođenje bilo je 4. februara 1973, piše Ekspres. Takva odluka je doneta nakon jednog popodnevnog izvođenja pred vojnicima i vojnim starešinama. Scena u kojoj akteri “Kose” cepaju vojne knjižice okarakterisana je kao loš uticaj na mlade vojnike.

"Kosa" je kasnije planetarno proslavljena filmskom verzijom češkog oskarovca Miloša Formana iz 1979. godine, u kojoj su igrali Džon Sevidž i Trit Vilijams.

Pogledajte i muziku iz filma "Hair":

Video: Mišićavi Kalinić u donjem vešu igrao balet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    26. avgust 2020 | 10:50

    Тек сада када се поново погледа тај филм видим колико смо били залуђени сатанистичким ритуалима и колико нисмо појма имали шта је то било у ствари... покрети који су били исто тако опасни као и они због којих су створени... људи и јесу најобичније овчице језиво!!!

  • Buki

    26. avgust 2020 | 13:30

    Bili smo tada deo naprednog sveta. U svemu, kulturi, industriji, turizmu, vojsci, sportu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA