≫ 

Torta i cveće za legendarnu glumicu: Branka Veselinović napunila 102 godine

"Imala sam lep i bogat život. Bilo je teških dana, ali nisam sebi dozvolila da klonem"

  • 2
Branka Veselinović Branka Veselinović / Foto: ATA images

Naša čuvena glumica Branka Veselinović danas puni 102 godine. Srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica najstarija je živa umetnica ko nas, a od njenih godina fascinira više njena karijera - ova žena igrala je u preko 100 predstava i 50 filmova i serija.

Obišla je pola sveta, bila bliska prijateljica mnogih uvaženih ličnosti koje su svojim umetničkim radom ostavile neizbrisivi trag, kao što su Desanka Maksimović, Mira Stupica, Marija Crnobori i drugi.

- Putovala sam s Desankom Maksimović, ona je mene izabrala. I Mira Stupica je išla sa nama. Ja sam išla i u Ameriku sa Desankom. Ona nije htela, ali smo je ubedili da ide sa nama da gostujemo za naše - rekla je glumica za Blic.

I pored svojih zavidnih uspeha i nagrada, ona poseban ponos gaji prema svom pokojnom suprugu Mlađi Veselinoviću, kog ne izbegava da pomene.

- On je završio tri fakulteta, Filozofski, Filološki i Kembridž. On je recitova neku pesmu, Mira Stupica ga je videla, a ja sam ga pitala kako se zoveš - Mlađa Veselinović, nećeš ti biti pukovnik, ti ćeš biti glumac. Igrali smo momka i devojku i tako smo se zaljubili - kaže za čoveka koji joj i sad svakog trenutka nedostaje.

Bila je 62 godine u harmoničnom braku sa ovim kolegom. Dece nisu imali, ali su osnivanjem Fonda “Branka i Mlađa Veselinović” iskazali veliku brigu o najmlađima.

Branka Veselinović Branka Veselinović / Foto: ATA images

Kada je napunila 100 godina, i sama je rekla da ne veruje u svoju dugovečnost.

– Imala sam lep i bogat život. Bilo je teških dana, ali nisam sebi dozvolila da klonem. Entuzijazam i veru u ljude nikada nisam izgubila – poručila je Branka pre dve godine za Hello.

Branka Veselinović Branka Veselinović / Foto: ATA images

Kao glumica, Branka je ostvarila niz vrlo istaknutih uloga, poput uloge GineNušićevom komadu „Ožalošćena porodica“ za koju je dobila „Sterijinu nagradu“ 1964. godine. Iako je igrala i u Ateljeu 212, ipak je u svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, odigrala je najveći broj uloga (preko 40).

U ime Grada Beograda

Rođendan ovoj čuvenoj glumici danas je čestitao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Наша суграђанка Бранка Веселиновић, глумица Југословенског драмског позоришта од његовог оснивања 1948. године, данас...Posted by Горан Весић on Среда, 16. септембар 2020.

- Naša sugrađanka Branka Veselinović, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja 1948. godine, danas slavi 102. rođendan. U ime Grada Beograda, Beograđanki i Beograđana čestitao sam joj rođendan i poželeo dobro zdravlje. Zahvalio sam joj se za sve što je učinila za naš grad - napisao je Goran Vesić na svom profilu na Fejsbuku.

On je glumici poklonio buket cveća, tortu i svoju "Knjigu o Beogradu".

Video: Dabogda te majka rodila premijerno u Ateljeu 212

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    16. septembar 2020 | 17:01

    SREĆAN ROĐENDAN BRANKA. ŽIVI BILI I BOG VAS ČUVAO, NA MNOGAJA LJETA.

  • 😇

    16. septembar 2020 | 16:13

    Sve Branke su tako mocne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA