≫ 

20 godina od pada Miloševića: Održana premijera predstave "Šesti oktobar (priča o jednom letovanju)"

Reprizna igranja su zakazana za 8. i 10. oktobar

  • 4
Šesti oktobar (priča o jednom letovanju) Foto: Nikola Milosavljević

Nakon uspeha na 71. Dubrovačkim ljetnjim igrama, sinoć je, u Narodnom pozorištu Niš, premijerno izvedena predstava "Šesti oktobar (priča o jednom letovanju)", reditelja Andreja Nosova. Među okupljenom publikom vladalo je veliko interesovanje, kako za ovo, tako i za dva reprizna igranja koja su zakazana za 8. i 10. oktobar.

Nastala prema komadu mlade autorke Tise Milić, uz dramaturškinju Biljanu Srbljanović kao saradnicu na tekstu, predstava tematizuje dvadesetogodišnjicu petooktobarskih promena u Srbiji. Smestivši dramu u kontekst porodičnog odlaska na more, autorka pokušava da pokaže šta se to promenilo u našim životima nakon 5. oktobra, kao i na koji način različite generacije doživljavaju taj trenutak u našoj savremenoj istoriji.

Šesti oktobar (priča o jednom letovanju) Foto: Nikola Milosavljević

U predstavi igraju Vesna Stanković i Aleksandar Mihailović (prvak Narodnog pozorišta u Nišu), kao i glumci mlađe generacije Julija Petković, Dejan Maksimović i Marko Pavlovski. Publika je glumački ansambl, koji je na vrlo živ i blizak način tumačio uloge "tradicionalne porodice", nagradila dugim aplauzom.

Predstava, kako reditelj Andrej Nosov kaže, želi da pokaže kako smo "dvadeset godina kasnije samo ljuti, nada je negde zalutala". On svoj rediteljski rad na predstavi usmerava ka propitivanju te ljutnje i pažljivom tumačenju porodičnih odnosa i generacijskih sukoba koji se kriju iza jednog na izgled bezazlenog odlaska na more.

Aleksandra Lozanović je asistent reditelja, za kostim je zadužena Selena Orb, Draško Adžić je uradio komopoziciju, scenografijom se bavila Katarina Filipović, dok je za scenski pokret bio zadužen Miodrag Krčmarik.

Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš i Fondacije Hartefakt fond.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA