• 0
 ≫ 

Mira Karanović u Oskarom nagrađenoj ulozi Kejt Vinslet: Predstava "Čitač" premijerno u BDP

 ≫ 

Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj

  • 0
Čitač, predstava, BDP

Foto: Promo/Beogradsko dramsko pozorište

Premijera predstave Čitač, po motivima romana Bernarda Šlinka, a u režiji Borisa Liješevića, zakazana je za 24. oktobar u 20h na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta.

Pretpremijere će biti izvedene 22. i 23. oktobra, a prva repriza 25. oktobra.

Čitač, predstava, BDP

Foto: Promo/Beogradsko dramsko pozorište

Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj.

Knjiga je prevedena na 39 jezika, a po njoj je 2007/08. godine snimljen istoimeni američki film u režiji Stivena Daldrija, s Kejt Vinslet, koja je nagrađena Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu 2009. godine. Knjiga je prodata u tiražu od milion primeraka u džepnom izdanju u SAD, a u nekim nemačkim pokrajinama predstavlja obaveznu školsku lektiru u gimnazijama.

Ovo je povratak Liješevićevim temama: odnosu odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svesti, prepoznavanju suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu, čoveku.

- Radnja se dešava deset, petnaest i dvadeset pet godina posle Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu greha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo - rekao je Boris Liješević.

Autorsku ekipu čine dramaturg Fedor Šili, scenograf Janja Valjarević, kostimograf Dragana Lađevac, kompozitor Stefan Ćirić.

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić i Marko Grabež.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok