≫ 

Narodno pozorište, JDP, BDP... Ove premijere nas očekuju u novembru

Osim premijera, u novembru predstojeći vikend dani biće u znaku značajnog gostovanja kada će na sceni Narodnog pozorišta i Opere i teatra Madlenianum biti izvedena i dva spektakla

  • 0
Narodno pozorište Foto: Tanjug/ Nikola Anđić

Hrabar je svaki poduhvat izvođenja premijera u svim teatrima u dobu pandemije, a u toku novembra publika će gledati najnovije predstave iz produkcije prestonice - JDP, BDP i Narodno pozorište u Beogradu.

Osim premijera, u novembru predstojeći vikend dani biće u znaku značajnog gostovanja kada će na sceni Narodnog pozorišta i Opere i teatra Madlenianum biti izvedena dva spektakla - "Nasilje nad Lukrecijom" i "Otmica iz saraja" V. A. Mocarta, iz Državnog kamernog muzičkog teatra Opera Sankt Peterburga.

Jedno od najboljih muzičkih pozorišta u Rusiji ponovo je na turneji u Srbiji u okviru koje će 13. i 14. novembra gostovati u Narodnom pozorištu u Beogradu, a 15. i 16. novembra u Operi i teatru Madlenianum, sa te dve predstave vrhunskih produkcija.

Oba projekta su u režiji osnivača i stalnog umetničkog rukovodioca teatra, nacionalnog umetnika Rusije, Jurija Aleksandrova, poznatog po kreativnim eksperimentima i originalnim rediteljskim rešenjima.

"Nasilje nad Lukrecijom" (1946) je delo Bendžamina Britna, svetski priznatog engleskog kompozitora 20. veka, čija je spomenuta opera najpoznatije delo, a sadržaj krvave drame zabeležio je rimski istoričar Tacit, kasnije pesnik Livije, što je postala i osnova Šekspirove drame "Titus Andronikus".

Beogradsko dramsko pozorište posle ambicioznog zaleta sa novim projektima u aktuelnoj sezoni ("Ružni, prljavi, zli", "Čitač", "Nije to to"), u tekućem mesecu najavljuje dve premijere.

Prva će izaći po planu 20. novembra, sa pretpremijerom veče ranije - "Jugojugoslavija", po drami i režiji Bona Parka, jednog od najznačajnijih mladih nemačkih pozorišnih autora, koji podjednako dobija nagrade kao pisac i reditelj.

Njegove predstave i drame izvode se u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Rusiji, a zanimljost u njegovom životu je i ta da je studirao slavistiku na Humboltovom univerzitetu u Berlinu, sa posebnim interesovanjem za srpski jezik i književnost, a često je boravio u Beogradu.

beogradsko dramsko pozoriste Beogradsko dramsko pozorište / Printskrin: Google street view

Predstava za koju je napisao i komad, bavi se Jugoslavijom, mogućnostima za ponovno ujedinjenje, izgubljeno kolektivno sećanje na divna, ali problematična vremena zajedničkog života, iz vizure običnih ljudi u Srbiji, onako kako to stranac razume i doživljava.

U intimnoj drami, Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" igraju: Isidora Simijonović, Jadranka Selec, Paulina Manov, Jelena Čvorović Paunović i Nikola Malbaša.

Isto pozorište zakazuje sledeći datum, 28. novembar, za premijeru dela "Kišne kapi na vrelom kamenju" Rajnera Vernera Fasbindera, u režiji Juga Đorđevića. Dve pretpremijere komada će biti igrane 26. i 27. novembra, na maloj sceni "Predrag Pepi Laković".

Igraju Ljubinka Klarić, Pavle Pekić, Iva Ilinčić i Aleksandar Vučković.

Jugoslovensko dramsko pozorište, JDP Jugoslovensko dramsko pozorište / Foto: Wikimedia/Alxadj

Ozbiljna građanska tragična drama "Pučina" jednog od najvećih domaćih komediografa Branislava Nušića, prvi put je na Veliku scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta postavio Dejan Mijač 1977. godine, kada su igrali Milan Gutović, Svetlana Bojković, Branko Cvejić, Josif Tatić, Cvijeta Mesić…

Danas, nove verzija biće izvedena takođe na sceni JDP-a premijerno 21. novembra, u režiji Egona Savina, koji je već dela ovog autora postavljao na scenu istog teatra - "Tako je moralo biti" (igrano 10 godina), a dugo je bio na repertoaru i "Pokojnik" na sceni Nacionalnog teatra.

U novom čitanju glavne uloge igraju Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, a uz njih su Cvijeta Mesić, Marko Baćović, Bojan Lazarov, Bojan Dimitrijević, Vesna Stanković, Ljiljana Međeši i Maja Kolundžija Zoroe.

Narodno pozorište Foto: Tanjug/ Nikola Anđić

Za kraj meseca, 29. i 30. novembra zakazana je premijera predstave "Orlando" prema romanu Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Đorđeva, na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, a dva termina premijere donose i različite glumce u naslovnim ulogama.

Ako zavirimo u decembar ovog teatra, 2. stiže premijerno izvođenje plesne predstave "Mamac" koreografa Sanje Ninković i "Sedam smrtnih grehova" Igora Pastora, u okviru programa "Mladi koreografi".

Video: Prvi aplauz nakon 6 meseci pauze u Zvezdara teatru

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA