≫ 

Aleksandar Kavčić proglašen za izuzetnu ličnost u 2020. godini, za izuzetnu porodicu porodica Jelić

Glumici Vesni Čipčić nagradu "Izuzetna žena" uručila je njena koleginica Katarina Žutić

  • 0
Kolarac, svecana dodela nagrada Aleksandar Kavčić Foto: ATA Images

Dodela nagrada "Izuzetne ličnosti" i produkciji agencije "Fabrika" održana je sinoć na sceni Kolarca, uz poštovanje svih epidemioloških mera i u produkciji agencije Fabrika. Za izuzetnu ličnost u 2020. godini proglašen je profesor Aleksandar Kavčić.

Aleksandar Kavčić, profesor na američkom "Karnegi Melon univerzitetu", osnivač fondacije "Alek Kavčić", nedavno je dobio spor i odštetu od 750 miliona dolara zato što je njegov patent - čitač magnetskih memorija - nezakonito koristila kompanija "Marvel".

Od dela novca, ovaj nekadašnji đak beogradske Matematičke gimnazije, koji je doktorirao na poznatom američkom univerzitetu, predavao i na Harvardu, obezbedio je deo besplatnih udžbenika na internetu za osnovce širom Srbije.

Na večerašnjoj manifestaciji izabrani su i "Mlada ličnost godine", "Izuzetna porodica ili par godine", "Izuzetan tim godine", "Izuzetna žena godine", "Izuzetan muškarac godine"

Izutetan tim godine čine Gordana Vićentijević, Afrodita Ðorđević, Dejan Trailov i Dragoš Stojanović a priznanje je uručio glumac Irfan Mensur.

Ivan Medenica, član žirija, uručio je specijalnu plaketu Srđanu Šaperu, a glumica Dragana Mićalović priznanje "Izuzetna mlada ličnost" Dimitriju Stojanoviću.

Za Izuzetnu porodicu proglašena je rokerska porodica Jelić, a glumici Vesni Čipčić nagradu "Izuzetna žena" uručila je njena koleginica Katarina Žutić.

"Izuuzetan muškarac" je prema oceni žirija tenor Željko Lučić koji je okupljenima obratio video porukom.

Žiri broji 22 člana i čine ih vrhunski akademici, profesori, sportisti, umetnici - Neda Todorović, Brana Mitrović, Tanja Peternek, Nebojša Bradić, Jelena Bulatović, Bojan Suđić, Dubravka Stojanović, Aja Jung, Igor Marojević, Dejan Tomašević, porodica Ðoković, Bogdan Bogdanović, Stanko Crnobrnja, Ivan Medenica, Jasna Dimitrijević, Milutin Petrović, Slavimir Stojanović, Kori Udovičku, Peca Popović, Robert Čoban, Ratko Bozović i Vesna Mališić.

Dodela nagrada za izuzetne ličnosti 2020. odnosila se na ličnosti koje ‘’inspirišu i motivišu na pozitivne društvene promene”, ličnosti koje se izdvajaju svojim autentičnim i pozitivnim stavom prema životu i radu, i koje kao takve treba da budu uzor mladima i opštoj javnosti.

Manifestacija je, zahvaljujući ličnostima laureata ali i prestižu članova žirija, postala prepoznatljiva, kredibilna, prestižna, medijski atraktivna. Podstakla je značaj istinske društvene odgovornosti. Priznanja se dodeljuju pojedincima koji svojim načinom života i rada (čime god da se bave) promovišu prave vrednosti (talenat, autentičnost, preduzimljivost, hrabrost, uspeh i istrajnost, velikodušnost, inovativnost... ) i na taj način doprinose vidljivosti I značaju jedne drugačije “kulturne struje”u našem društvu, drugačije od one glasnije i vidljivije “struje površnosti i lošeg ukusa”.

Izuzetne ličnosti su pojedinci koji načinom zivota i rada promovišu vrhunske vrednosti.

Parametri:

- Ljudskost (njihov odnos prema porodici, saradnicima, poslovnim partnerima...)

- Talenat

- Autenticnost

- Preduzimljivost

- Hrabrost

- Uspeh i nacin na koji su ga postigli (rad, talenat, istrajnost)

- Velikodusnost

- Otvorenost

- Iskrenost

- Posvećenost

- Upornost

- Pristojnost

- Inovativnost

- Stav

- Pri izboru IZUZETNOG PARA/PORODICE, vrednuju se vernost, ljubav, požrtvovanost....

- Nagradjuju se ličnosti koje inspirišu druge i podstiču ih da budu bolji i uspešniji.

- Lčnosti koje inspirišu i motivišu druge na pozitivne društvene promene

Dobitnici priznanja:

IZUZETNE MLADE LIČNOSTI 2020. su mladi lekari, volonteri udruženja "Aktilum" iz Niša. Nagradu je primio Dimitrije Stojanović, osnivač i Predsednik Aktiluma, a dodelila je Dragana Mićalović.

IZUZETAN TIM 2020. – radnici u zdravstvu u Kovid sistemu. U ime svih kovid bolnica i njihovih zaposlenih, nagrade su primili: Pravnica Gordana Vićentijević, šef odseka javnih nabavki i odgovorno lica u komisiji za donacije iz KBC Bežanijska kosa, Afrodita Đorđević, medicinska sestra, koja je provela 30 godina na intenzivnoj nezi Kliničkog centra Vojvodina i od prvog dana epidemije u crvenoj zoni, prim.dr Dejan Trailov, internista gerijatar u KBC Zvezdara koji je ujedno tokom epidemije kovid-19 bio i koordinator KBC Zvezdara za kovid, prof.dr Dragoš Stojanović, direktor KBC Zemun, koji je od prvog dana, sa malom pauzom, u kovid sistemu i Milka Čehić, glavna sestra Klinike za infektivne i tropske bolesti kliničkog centra Srbije

Nagrade im je dodelio glumac Irfan Mensur.

IZUZETNA PORODICA- Porodica JELIĆ(JU GRUPA). Nagradu su primili Dragi i Žika Jelić, a dodelio ju je Petar Peca Popović.

Za IZUZETNU ŽENU izabrana je Svetlana Ceca Bojković, u čije je ime nagradu primila ćerka Katarina Žutić. Nagradu je dodelila njihova koleginica Vesna Čipčić.

IZUZETAN MUŠKARAC je prošle godine bio Željko Lučić, operski pevač, koji se iz Nemačke obratio video linkom. Nagradu je dodelio Bojan Suđić.

Za IZUZETNU LIČNOST proglašen je dr Aleksandar Kavčić. Nagradu je dodelila Predsednica žirija profesorka Neda Todorović

Kao i svake godine dodeljena je specijalna plakata koju je prof. Ivan Medenica uručio kompaniji I&F Grupa, za društveno odgovornu kampanju “Hvala, doktori”. U ime I&F Grupe nagradu je primila Katarina Pribićević, direktorka strateškog planiranja.

Sponzori manifestacije su Erste banka Srbija i Lamda development.

(Telegraf.rs)

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA