Predstava koja je proslavila glavnu zvezdu "Peaky Blinders" u Beogradu: Ne propustite "Disko svinje"

Njih dvoje znaju se od rođenja. Sve se menja kada se suoče sa novim, nepoznatim emocijama

  • 0
Disko svinja "Disko svinja" / Foto: Belgrade Irish Fest

"Disko svinje", pozorišna predstava u izvedbi Jovane Golubović u ulozi Prcoljka i Strahinje Padežanina u ulozi Svinje, biće održana u  "UK Parobrod" na Dorćolu, u subotu 13. mart u 19:00 časova. Rezervacije se vrše putem mejla - info@irishfest.rs.

"Disko svinje" je pozorišni komad koji prati odnos dvoje tinejdžera rođenih istog dana, čije poznantstvo datira od njihovog rođenja. Problem nastaje onog trenutka kada se suoče sa novim, do tada nepoznatim emocijama, koje razvijaju jedno prema drugom tokom emocionalnog i seksualnog sazrevanja.

Disko svinja Predstava koja je proslavila Kilijana Marfija u Beogradu / Foto: Belgrade Irish Fest

Iako su na prvi pogled predstavljeni kao negativci, oni predstavljaju samo žrtve sistema, proizvod društva sa kojim nisu znali da se nose.

Ova dva aktera postavljaju sebi brojna pitanja o ljubavi, seksualnosti i životu. Gledaoci će imati priliku da mrze ili vole Svinju i Prcoljka, neki će se ih razumeti i saosećati sa njima, neki ih pak osuditi, ali će sasvim sigurno svako moći da u ovom komadu pronađe delić sopstvenog odrastanja i iskustva.

Komad je delo studenata glume Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Branislava Lečića i asistenta Dubravke Kovjanić, a asistent režije je Marija Mladenović.

"Disko svinje" delo su irskog autora Ende Volša koje je svoju praizvedbu imalo u Irskoj (1996). Zanimljivo je da je Svinju igrao tada anonimni glumac Kilijan Marfi, danas najpoznatiji po ulozi u čuvenoj seriji "Peaky Blinders". Predstava je postigla ogroman uspeh i lansirala je kako Marfija (kao glumca), tako i Volša (kao autora i reditelja) u sam vrh savremene evropske drame.

Marfi je danas velika zvezda malih ekrana, dok je Volš, između ostalog, nastavio saradnju sa Dejvidom Bouvijem na projektu “Lazarus” (mjuzikl za koji je muziku i tekstove pesama pisao Bouvi, a po knjizi Ende Volša).

Ova predstava biće prikazana u okviru Beogradskog irskog festivala. Ova manifestacija je uspela da i ove godine, uz sve mere Vlade Republike Srbije, predstavi zanimljiv miks online i sadržaja na otvorenom prostoru, kao i projekcija i promocija u Kinoteci i UK Parobrod.

U pitanju je multidisciplinarni program koji se održava na centralnim gradskim lokacijma svakog marta od 2013. godine. Ovogodišnji hibridni program (online i na licu mestsa) sastoji se od sedmodnevnog filmskog programa, teatra, izložbe na otvorenom, foto-konkursa, razgovora, zelenog osvetljenja, predavanja, kao i raznih drugih događaja organizovanih oko proslave dana Svetog Patrika koji se 17. marta slavi u celom svetu.

Disko svinja Ne propustite "Disko svinje" / Foto: Belgrade Irish Fest

Od samog početka, Beogradski irski festival je najveća godišnja proslava irske kulture na zapadnom Balkanu, ali i jedan od najvećih irskih festivala u zemlji koja nema veliku irsku populaciju.

Više informacija o Beogradskom irskom festivalu i razloge zbog kojih ne smete da propustiti ovu manifestaciju možete pronaći na OVOM LINKU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA