• 0

"Opčinio sam te" i "Cement Beograd" najbolji na BITEF-u, opčinili publiku

Predstave "Opčinio sam te" iz Irana i Belgije i "Cement Beograd" iz Srbije osvojile su Gran Pri nagradu "Mira Trailović"

  • 0
BITEF

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predstave "Opčinio sam te" iz Irana i Belgije i "Cement Beograd" iz Srbije osvojile su Gran Pri nagradu "Mira Trailović" na sinoć završenom dvostrukom 54. i 55. izdanju pozorišnog festivala BITEF.

Međunarodni žiri je pružio obrazloženje za koreografski komad "Opčinio sam te", gde kaže da je ovo scensko delo apsolutno opčinilo publiku Bitefa, u kome se troje plesača nalaze pod pretnjom od strane dominantnog drona kao ravnopravnog lika drame.

Navedenu predstavu je postavio koreograf Ehsan Hemat, u produkciji trupe "2nd to the righ" iz Brisela i Teherana. Autor se zahvalio na nagradi i iskazao zadovoljstvo što je laureat na ovako značajnom međunarodnom pozorišnom festivalu.

"Cement Beograd" je režirao za Beogradsko dramsko pozorište gost iz Slovenije Sebastijan Horvat, dok je drama iz dva poglavlja bazirana na delu Hajnera Milera, u adaptaciji Milana Markovića.

Stručni žiri je ocenio predstavu kao snažnu, dinamičnu i uzbudljivu celinu, vrhunsko umetničko delo reditelja i celog njegovog tima, koje pripoveda od rejva do groba.

Dve nagrade "Mira Trailović" dodeljene su zato što je ovo bilo dvostruko izdanje BITEF-a, tako da su i skoro sva ostala priznanja dupla.

Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov" dobile su takođe dve predstave - "Farm Fatale" reditelja Filipa Kena, u produkciji Vivarijum Studija iz Pariza i Minhner Kameršpile iz Minhena, kao i Zoom projekat "Višnjik u višnjiku" prema Čehovu, u režiji Boba Jelčića, kompanije "De facto" iz Zagreba.

Spomenuti hrvatski reditelj, čija je predstava "Zašto je poludeo gospodin R?" hit u JDP-u, takođe je osvojio specijalnu nagradu "Politike" za najbolju režiju.

Glavnu Politikinu nagradu za režiju osvojio je proslavljeni belgijski reditelj i koreograf Vim Vandekejbus za retko izvanrednu predstavu, spektakl "Tragovi" njegove trupe "Ultima vez" iz Brisela, Belgija.

Spektakl "Tragovi" je osvojio i drugu nagradu publike, treću nagradu je ponela spomenuta "Farm Fatale", a prema rezultatima, publici se najviše dopala predstava "Kao da kraj nije ni sasvim blizu" reditelja Nikole Zavišića, produkcije Bitef teatra u Beogradu.

Beogradski internacionalni teatarski festival BITEF kao 54. i 55. izdanje trajao je od 13. do 25. septembra, gde je na mnogim prostorima odigrano 12 predstava u Glavnom takmičarskom programu.

Gostovale su predstave iz Belgije, Irana, Francuske, Čilea, Meksika, Nemačke, Hrvatske. Takođe, bile su prikazane mnoge predstave iz pratećeg programa Bitef polifonija i Cirkobalkana.

Dodela svih nagrada je održana u kulturnom centru Dorćol Platz uoči manifestacije Belgrade Wine Week.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima