≫ 

Sergej Polunjin oduševio na Gala večeri svoje Fondacije

Veče je bilo u znaku uspešne Fondacije, na video bimu su se smenjivali humanitarni baletski nastupi u kojima je briljirao Polunjin, posebno u delu "Raspućin"

  • 0
Sergej Polunjin Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U Narodnom pozorištu sinoć je baletski umetnik Sergej Poljunjin priredio donatorsko veče Fondacije koja nosi njegovo ime, a cilj je bio da se sakupi novac za nastavak školovanja mladih talentovanih baletskih nada, stipendista iz Srbije.

Kulminacija uspešne večeri bila je u znaku zvezde Polunjina, koji je na samom kraju izveo impresivnu koreografiju na kompoziciju "Bolero" Morisa Ravela.

Predstavnice Fondacije i agencije "Fabrika", organizatora manifestacije, prezentovale su publici aktivnosti i rezultate ovog podviga, a veoma bogato veče je bilo u znaku srpskih umetnika koji se školuju u prestižnim baletskim školama širom Evrope zahvaljujuai lično Sergeju Polunjinu.

Momci i devojke su se javljali putem video poruka i izrazili veliku zahvalnost ruskom virtuozu koji im je omoguaio da ostvare svoj san i pružio šansu da jednog dana grade karijeru u inostranstvu.

Kako je istaknuti umetnik izjavio za Tanjug, veoma mu je nedostajalo da se vrati u Srbiju, gde ga svi toplo dočekuju, i bez izuzetaka ovde oseaa vrhunsku pozitivnu energiju.

Ponosan je što u roku od godinu dana u Beogradu na istoj sceni nastupa uživo pred publikom, što je zbog pandemije danas prava retkost.

"Kada osetite reakcije iz sale i imate razmenu energije sa publikom, to je zaista nešto najlepše, neprocenjivo, jedinstveno i ne može se meriti ni sa eim", naglasio je Polunjin za Tanjug.

Veče je bilo u znaku uspešne Fondacije, na video bimu su se smenjivali humanitarni baletski nastupi u kojima je briljirao Polunjin, posebno u delu "Raspućin".

Emitovan je kolaž svetskih turneja, predstava u produkciji Fondacije, ueešaa stipendista u predstavama u periodu od osnivanja do danas.

Visoka produkcija tih video dokumenata impresionirala je gledalište, mada su oeekivali da više prostora bude posveaeno živoj umetnosti.

Tako se i desilo, izvedene su tri baletske numere, jedna solistieka taeka, kao i dve scene u parovima u vidu nastupa saradnika Polunjina, što je izuzetno upotpunilo prijatno umetničko veče.

Finale je bilo u znaku eksplozivnog nastupa Polunjina koji je izabrao klasienu muziku i delo "Bolero" (1928) kompozitora Morisa Ravela. Dugaeka numera prepoznatljiva je po veoma specifienoj postepenoj gradaciji, veoma izazovno za muzieare, za orkestar posebno, ali i za solistu kakav je Polunjin, koji je ovim scensklim delom dominirao i bacio u zasenak sve do tada viđeno.

Čuvena kompozicija je primarno i pisana za balet, ali se kasnije koristila uglavnom za orkestar.

Moris Ravel je bio autor baleta i kraih plesnih projekata, pre nego što je stvorio ovo remek delo.

"Bolero" kao vrhunac večeri prikazao je sav dar i uzvišenu ličnost rusko-ukrajinskog baletana, koji ima i srpsko državljanstvo. Spektakl u toj kompoziciji bio je evidentan od samog poeetka, iako je ree o solo igri, jer su sam ples i vizualno uživanje u pokretima oduzimali dah publici.

Polunjin je dobio pasoš Srbije 2017, a godinu dana kasnije je osnovana fondacija "Sergej Polunjin". Umetnik je zavoleo našu zemlju kada je boravio u Beogradu na snimanju filma "Bela vrana" (2017) reditelja i glumca Rejfa Fajnsa, a prema biografiji neprolaznog baletskog igrača Rudolfa Nurejeva, koji je bio prava inspiracija Polunjinu u karijeri.

Sa 19 godina je postao najmla?i prvak Londonskog kraljevskog baleta u istoriji ove umetnieke kuae, a potom i njen direktor, iako je karijeru poeeo tek 2006.

Nastupao je Sergej i u Milanskoj skali, Londonskom Royal Albert holu, Boljšoj teatru, Pozorištu Stanislavski u Moskvi, a za njega su prieali da je idealan spoj tri najveaa ruska umetnika u istoriji baleta Mihaila Barišnjikova, Vaclava Nižinskog i Rudolfa Nurejeva.

Inače, misija Fondacije je da spoji klasični balet i savremeni plesni izraz, a Polunjin je izdvajao deo prihoda od gostovanja širom sveta u Fondaciju i time školovao mlade talente iz Srbije, što dovoljno govori o njegovoj humanosti, požrtvovanosti i neverovatnoj predanosti.

Na Gala donatorskoj večeri bili su prisutni domaćini Narodnog pozorišta, upravnica Ivana Vujia Kominac, direktor Baleta Konstantin Kostjukov, glumac Svetislav Bule Goncia, bluz muziearka Katarina Pejak i mnogi drugi iz javnog, umetničkog života.

Video: Premijera baleta Mamac u Narodnom pozorištu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA