Prva proba predstave "Amsterdam" u Ateljeu 212

Ovo će biti prvo izvođenje komada Amsterdam na srpsko-hrvatskom govornom području, dakle ne samo u zemlji već i u regionu. Kao i prvo izvođenje nekog teksta renomirane autorke na ovim prostorima

  • 0
Prva proba predstave Amsterdam, Atelje 212 Foto: Andja Brstina

AMSTERDAM, Maja Jasur Arad

Režija: Iva Milošević

Podaci o tekstu Amsterdam

Za komad Amsterdam autorka je dobila prestižnu nagradu za dramski tekst Theatertreffen's Stückemarkt prize u Berlinu 2018. godine. Komad je imao premijeru u Engleskoj u Orange Tree Teheatre u Londonu 2019. godine.

Podaci o autorki teksta

Maja Jasur Arad (Maya Arad Yasur) je izraelska dramska spisateljica čija su dela producirana i izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik. Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović.

Nastavak sardnje sa Ateljea 212 i rediteljke Ive Milošević

Rediteljka Iva Milošević je već nekoliko puta uspešno sarađivala sa Pozorištem Atelje 212, od čega se posebno ističe njena režija predstave "Proslava" prema tekstu Tomasa Vinterberga.

U centru zbivanja je glavna junakinja, izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas datiran još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu. Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti. Autorka komada sučeljava traumatično nasleđe iz prošlosti sa situacijama iz sadašnjosti kreirajući specifičan novi kontekst u kome se odvija radnja.

Pokrećući pitanja odgovornosti, sećanja, identitetske nestabilnosti, sentimenta i traume, autorka vešto kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA