≫ 

Komemoracija povodom smrti reditelja Dejana Mijača: "Zaduzili ste našu kulturu"

Komemoracija je održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

  • 0
Komemoracija Dejan Mijač Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu održana je komemoracija povodom smrti reditelja Dejana Mijač, koji je preminuo 5. aprila u 87. godini. Od velikana pozorišne režije oprostile su se i brojne ličnosti iz kulturnog sveta, od Svetlane Cece Bojković, Branke Petrić, Radoslava Zelenovića, Gordana Kičića, Branka Cvejića, Jelene Stupljanin, Milana Cacija Mihailovića, Branimira Brstine, Egona Savina, Vide Ognjenović, Tihomira Stanića...

Govore na velikoj sceni Ljuba Tadić u Jugoslovneskom dramskom pozorištu su održali direktorka JDP-a Tamara Vučković, reditelj Egon Savin, književnica Vida Ognjenović, glumac Branko Cvejić, glumica Branka Petrić, predsednik SANU Vladimir Kostić.

- Bio je reditelj mislilac. Za njega nije bilo tajni u pozorištu, zato što je on bio tajna. Uvek je uspevao da predstavama da pun sjaj iznutra. Namučio se u našoj sredini prepunoj falšera, ali ni njima nije bilo s njim lako. Majstore, majstore zato mu kažem. Zbogom Dejane, dragi prijatelju, zaduzili ste našu kulturu - rekla je Vida Ognjenović.

- Zahvaljujući njemu, mogli smo neprestano da prelazimo s mogućnost, što nas čini mudrijim. Znate svi o njegovoj mudrosti, mašti, a ja bih dodao i otmenost. Putuj, Dejane Mijaču, neka ti je večna slava - rekao je predsenik SANU Vladimir Kostić.

Dejan Mijač je rođen 17. aprila 1934. godine u Bijeljini. Režiju je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Bio je reditelj Narodnog pozorišta, Tuzla i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Bio je profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1972. do 1997. godine.

Režirao je na mnogim scenama u Jugoslaviji, a posebno u Novom Sadu (oko 40 režija), Beogradu, Zagrebu, Somboru i Nišu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Od toga čak osam Sterijinih nagrada

Mijač je od 2021. godine bio je akademik SANU.

Video: Održana komemoracija Dejanu Mijaču: Bio je reditelj mislilac, za njega je pozorište bilo iluzija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA