Pozorišna predstava koja se izvodi 400 godina: Gledali su je Franc List, austrijska kraljica Sisi...

Predstava traje pet sati

  • 0
Nemačka grad teatar pozorište predstava Obermergau Oberammergau Pasija Passion Play Foto: Profimedia/AFP/Christof STACHE

U nemačkom grad Oberamergau već skoro 400 godina neguje pozorišnu predstavu "Pasija" (Passion play). U pitanju je komad sa pevanjem koji se izvodi svake desete godine, piše RTS.

Predstava je zbog pandemije koronavirusa se umesto 2020. održava ove godine, i to od 14. maja do 2. oktobra i nalazi se na nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Građani Oberamergaua su davno obećali da će ukoliko epidemija kuge nestane, svake godine izvoditi priču o Hristu – od njegovog ulaska u Jerusalim, do uskrsnuća. I tako su od 1634. godine predstavu izvodili svake godine, da bi od 1680. predstava bila izvođena svake desete godine, navodi Javni servis.

Predstava traje pet sati, izvođači su isključivo stanovnici Oberamergaua (koji ima oko 5000 stanovnika), u njemu žive najmanje 20 godina ili su bar 10 godina venčani za žitelja tog mesta.

U predstavi učestvuje oko 600 izvođača. Niko ne može nositi perike, te godinama unapred puštaju da im izrastu brada i kosa – godinama unapred se dodeljuju uloge. Tako se policajcima dozvoljava da puštaju bradu, a solisti i glavne uloge za ovogodišnje izvođenje su određeni još u oktobru 2018. godine.

Kostimi se izrađuju ručno.

Što se tiče predstave, ona je tokom vekova pretrpela mnoge promene. Kao primer se ističe da mogu da učestvuju neudate devojke. Promene uvek moraju da odobre gradski i crkveni čelnici.

Predstava je tokom vekova pretrpela mnoge promene (npr., da u predstavi mogu da učestvuju neudate devojke) koje uvek moraju da odobre gradski i crkveni čelnici.

- Od kada sam ja reditelj, od 1990. godine, trudim se da priču o Isusu ispričam na drugačiji način. Nisam zainteresovan za njegovu smrt, zainteresovan sam za njegov život. Zato su dopisane mnoge rečenice koje govore o tome kakav je bio Isusov život. Trudim se da prikažem drugačije karaktere pojedinih likova - rekao je reditelj predstave Kristijan Štukl.

Predstavu "Pasija" godišnje vidi oko 750.000 turista. Prema podacima, videli su je i Franc List, kralj Edvard Sedmi, austrijska kraljica Sisi.

(Telegraf.rs/izvor: RTS/Radio Beograd/Nikoleta Dojčinović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA