≫ 

Završen 4. međunarodni pozorišni susret u Gornjem Milanovcu: Dodeljene nagrade najboljima

Ustanovljena povelja u znak sećanja na Dragoljuba Draška Obrenovića, jednog od najistaknutijih članova Milanovačkog pozorišta

  • 0
Takovske cveti 2022 Foto: Milanovačko pozorište

Dodelom nagrada i priznanja sinoć je u Gornjem Milanovcu završen Četvrti međunarodni susret varoških pozorišta "Takovske Cveti".

U proteklih sedam dana na velikoj sceni Kulturnog centra izvedeno je sedam predstava različitog žanra i pozorišnog izraza od kojih je četiri bilo u tekmičarskom delu susreta (zbog bolesti glumice iz Laktaša iz BiH, Republika Srpske, predstava „ Milion i po“ nije izvedena).

Za najvrednija priznanja festivala i novčanu nagradu od 60.000 dinara nadmetali su se: Udruženje mladih aktivista Kulturnog centra Pećinci, BAG teatar iz Boljevca, Studentsko pozorište Pale, (BiH, Republika Srpska) i Alternativni teatar "Otpišani" iz Skoplja (Severna Makedonija). Predstave je ocenjivao Rajko Rakićević, pozorišni i televizijski reditelj.

Za najbolju mladu glumicu Četvrtog međunarodnog susreta varoških pozorišta "Takovske Cveti" žiri je proglasio Ivanu Stamevski koja je tumačila Aleksandru u drami „Samoubistvo u samoodbrani“. Predstavu su na scenu postavili autor drame Marjan Angelovski i Aleksandar Jovanovski, u produkciji Alternativnog pozorišta „Otpišani“ iz Skoplja.

– Uspešna u složenom liku Aleksandre kao tragične žrtve vatrenog ljubavnog trougla, gurnute u ruke doktora monstruma Ivana Stamevski vladala je scenom, pokretom i mimikom, bez reči teksta, što je mnogo teži glumački zadatak. Vrlo tačnim izabranim sredstvima ostvarila je puno stradanje svog lika, istakao je Rakićević.

Za najboljeg glumca proglašen je Nemanja Popović za ulogu Emanuela Goldmana, u predstavi „186. Stepenik“, Borislava Pekića, režiji Nemanje Kostića i izvođenju Studentskog pozorišta Pale.

– Nemanja Popović je potpuno uspeo da u kontinuitetu vlada vrlo zahtevnim likom ostarelog i bolešću ugroženog bivšeg logoraša Goldmana. Prinuđen na dokazivanje svoje žrtve kroz ponovna suočavanja sa strahotama kroz koje je nekad u logoru prolazio stepenicama stradanja, Popović je izvanrednim tumačenjem izneo teški teret odslikavajući aveti prošlosti koju je preživeo njegov lik.

Najbolja glumica Četvrtog međunarodnog susreta varoških pozorišta "Takovske Cveti" je Ana Pavlović, u ulozi Lujze u komediji Miloša Nikolića „Kovači“, a u režiji Bore Nenića i izvođenju BAG Teatra Boljevci.

– Ana se dominantno nametnula svojom humorno vrednom interpretacijom energične i kao uragan snažne, ali i lepršave Švabice koja se teško borila da svojoj kovačnici i bez muža oteranog na front obezbedi naslednika i sina kovača; drama Borislava Pekića „186. Stepenik“. Koju je na scenu postavio Nemanja Kostić, a izvelo Studentsko pozorište Pale (BiH, Republika Srpska).

– Uspeli su svojom predstavom uverljivo da prikažu tragičnu i tešku temu suočavanja sa istinama jednog od najsurovijih konclogora za uništavanje ljudi – Mauthauzenu. Vodili su nas kroz kapiju smrti do zloglasnih stepenica stradanja hiljada i hiljada logoraša, kroz dramu preispitivanja bolnih istina, koje se ne mogu i ne smeju zaboraviti.

Uz predviđene nagrade žiri je dodelio i jednu specijalnu pohvalu, koja je pripala Jasminu Ramaniju za ulogu Gorjana u predstavi „Samoubistvo u samoodrani“.

– Zapaženim tumačenjem Jasmin Ramaniji je ostvario dvojstvo lika u život neupućenog i neostvarenog pesnika kojim je prikrivao svoj pravi identitet – doktora monstruma. Naglašenim izrazima prikrivanja i obuzdavanja vodio je svoj sumorni lik kroz zapletna zbivanja u čekanju voza, koji umesto putovanja u neke druge živote, tragične junake predstave „Samoubistvo u samoodrani“ zajedno vodi u smrt, rekao je Rajko Rakićević.

Odlukom publike, odnosno žirija u senci sastavljenog od pozorišnih poštovalaca, različite starosne dobi i poslovne orjentacije, za najbolju predstavu Susreta proglašena je predstava: "Kovači", Miloša Nikolića u režiji Bore Nenića, a u izvođenju BAG teatra Boljevci Završne večeri Susreta Milanovačko pozorište je dodelilo i povelju „Dragoljub Draško Obrenović“.

Povelja je ustanovljena u znak sećanja na Dragoljuba Draška Obrenovića, jednog od najistaknutijih članova Milanovačkog pozorišta. On je svojim radom i glumačkim kvalitetima šest decenija bio uzor generacijama glumaca iz Gornjeg Milanovca i kao takav, uz ostale glumce i pozorišne pregaoce, uobličavao ukus pozorišne publike grada na Despotovici. Kako je pravilnikom ustanovljeno priznanje se dodeljuje najzaslužnijima za sveukupan, kreativan rad u Pozorištu u svim oblastima umetničkog stvaralaštva.

Nosilac povelje "Dragolju Draško Obrenović" za 2022. godinu je Milesa Ilić. Uz sve poslove koje je savesno obavljala, Milesa Ilić je pozorištu posvetila više decenija umetničkog stvaralaštva. Nemerljiv doprinos dala je napretku Pozorišta, a pedagoškim savetima, kao nagrađivana glumica posticala je stasavanje mnogih potonjih generacija mladih pozorišnih umetnika.

Milesi Ilić, povelju „Draško Obrenović“ je uručio Drago Maksimović, prošlogodišnji dobitnik najvrednijeg priznanja Milanovačkog pozorišta.

U čast pobednika Četvrtog međunarodnog susreta varoških pozorišta "Takovske Cveti", Milanovačko pozorište izvelo je predstavu „Doktor Šuster“ Dušana Kovačevića u režiji Branka Kneževića.

Sve nastupe pratio je Dragi Ivić, producent, publicista i pozorišni kritičar.

Video: Otvara se prvi Muzej samuraja u Evropi: Izvorne stvari japanskih ratnika biće izložene u Berlinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA