Jovanka Orleanka će u predstavi biti prikazana kao rodno neutralni lik: Usledile prve kritike

- To potpuno narušava smisao istorije – to je projektovanje fantazije unazad - rekao je Frenk Furedi, profesor sociologije na Univerzitetu u Kentu

  • 3

Jovanka Orleanka biće prikazana kao rodno neutralni lik u novoj predstavi u domu Šekspira u Londonu, u radikalnom odlasku sa uobičajenog prikaza istorijske ličnosti. Publika će komad "Ja, Jovanka" premijerno moći da pogleda 25. avgusta u "Globe" teatru i prikazivaće se dva meseca, a čuće se kako se za Jovanku koristi zamenica "oni".

Pozorišna predstava je opisana kao "živa, vesela i puna nade". U njemu će biti prikazan Jovankin uspon tokom Stogodišnjeg rata između Francuske  i Engleske. Izobel Tom će preuzeti naslovnu ulogu u svojoj prvoj velikoj pozorišnoj ulozi, piše britanski The Times.

Iako predstava još nije premijerno odigrana, već su usledile kritike. Jedan akademik je rekao da se njime "potpuno narušava smisao istorije".

- Dramskim piscima je dozvoljeno da imaju malo poetske slobode, ali mislim da je ono što je interesantno u vezi sa predstavom da veoma upada u ideju prepravljanja istorije - rekao je Frenk Furedi, profesor sociologije na Univerzitetu u Kentu i nastavio:

- To potpuno narušava smisao istorije – to je projektovanje fantazije unazad. Pretpostavljam da će vremenom neko sugerisati da je Džejn Ostin transrodna osoba... Za francuske patriote Jovanka Orleanka je neko veoma poseban. Njena uloga je bila još herojskija jer je bila žena - naveo je profesor, prenosi britanski LBC.

Pojedini ljudi su se takođe osuli paljbu na predstavu na društvenim mrežama i osudili odluku pozorišta.

- "Slažem se. Narušavaju istoriju.", "Prestanite sa ovim ludilom." - bili su neki komentari na Tviteru.

Međutim, "Globe" teatar je branio svoj pristup produkciji, a umetnička direktorka Mišel Teri je u saopštenju navela:

- "Globe" teatar je mesto mašte. Mesto gde, na kratko, možemo bar da razmotrimo mogućnost svetskog života na drugim mestima... Nismo prvi koji su predstavili Jovanku na ovaj način, i nećemo biti poslednji - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    12. avgust 2022 | 12:56

    KO JE TO ZAMISLIO....TREBA DA IDE NA LECENJE..HOCE COVEK.NOVU ISTORIJU KOJI GLUPAN...ALI VECINA NA ZAPADU JE BOLESNA

  • Vitez Koja

    12. avgust 2022 | 14:01

    S.re mi se od svih tih zapadnih izopačenih likova, koji pod nekakvom i navodnom borbom za ravnopravnost, koriste da nametnu svoje bolesne zamisli i sklonosti.A onda samo zato što je tako nešto odigrano u Globe u Londonu, će se primiti i ostali povodljivi kao fensi "umetnici" koji će pokušavati da budu još izopačeniji, kako bi se nametnuli u tim " umetničkim" krugovima kao veliki zastupnici nekakvih seksualnih manjina, sloboda, a u stvari su samo promoteri izopačenosti.Nemam apsolutno ništa protiv gej i transrodnih osoba, ali ovo sve samo njima šteti.

  • Aleksandar🏳️‍🌈

    12. avgust 2022 | 16:05

    Bravo!! 🏳️‍⚧️🏳️‍⚧️🏳️‍⚧️🏳️‍⚧️🏳️‍⚧️⚧⚧⚧⚧⚧

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA