Spajanje pop kuture sa klasičnim žanrom: Druga edicija Letnje operske akademije Rosi festa od 1. septembra

Repertoar je sastavljen od atraktivnih operskih numera i numera klasične muzike

  • 0
balkon, pozoriste Otvorena pozorišta / Foto: Pixabay

Druga edicija Letnje operske akademije Rosi festa, počinje 1. septembra izvođenjem Pučinijeve jednočine opere Plašt i DJ seta na brodu 20/44. Ovaj autentičan pristup spajanja pop kuture sa klasičnim žanrom vođen je rediteljskom idejom Ane Grigorović, a pod dirigentskom upravom direktora festivala, Stefana Zekća, piše Narodno pozište na svom sajut.

Produkcija Rosi festa i Opera Laba inovativno pristupa hiperrealizmu ove opere njenim izmeštanjem iz pozorišne sale u prostor broda ukotvljenog na obali reke Save. Brod 20/44 predstavlja kultno mesto beogradskog klabinga, nastalo upravo iz ideje preispitivanja i proširivanja granica slobode i konvencija.

Site specific izvedba opere Plašt pionirski je potez u Srbiji i predstavlja iskorak u preispitivanju potencijala operskog žanra i kreiranju nove publike.

Prateći tematiku Rosi festa, u okviru Evropskog dana jevrejske kulture održaće se i Gala koncert u Narodnom pozorištu u Beogradu, na Sceni Raša Plaović, u nedelju 4. septembra sa početkom u 20 časova.

Repertoar je sastavljen od atraktivnih operskih numera i numera klasične muzike, pisanih od strane jevrejskih kompozitora odnosno sa tematikom koja se tiče jevrejske kulture, dok su učesnici programa Srpsko-jevrejsko pevačko društvo - hor Braća Baruh, Jevrejski kamerni orkestar pod umetničkim rukovodstvom prof. Ladislava Mezeia i polaznici Letnje operske akademije Rosi festa 2022.

Kako su razvoj i nadgradnja neophodnih profesionalnih veština za mlade operske umetnike u skladu sa svetskim tokovima jedan od prioriteta festivala i ova Letnja operska akademija ponudiće mladim pevačima majstorski kurs sa dirigentima Adijem Barom Sorijom i Stefanom Zekićem, kao i tribinu na temu funksionisanja savremenog operskog biznisa sa našom svetski afirmisanom pevačicom, Sanjom Anastasijom.

Veliku zahvalnost na podršci dugujemo prijateljima festivala: Jevrejskoj opštini Beograd, Ambasadi Izraela u Beogradu, Fondaciji Buki Finci i anonimnim donatorima.

Više informacija o kupovini karata kao i svakom događaju posebno, možete naći na internet stranici festival www.rossifest.org

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA