≫ 

Podmlađivanje ansambla: Narodno pozorište u Beogradu dobilo nove članove

Godinama unazad se insistira da se ansambli Drame, Opere i Baleta podmlade

  • 0
Petar Strugar, Nina Nešković,  Vučić Perović Foto: Nikola Tomić, Antonio Ahel, Mateja Stanisavljević/ATAImages

Glumci Petar Strugar, Nina Nešković i Vučić Perović postali su novi članovi ansambla Drame Narodnog pozorišta.

- Ovo je kao kada smo upisivali Akademiju, toliko je veliko i važno. Ostvarenje je svega što sam lično želela. Ako bih mogla da biram ansambl, to bi bilo Narodno pozorište. Ogromna je čast i hvala na poverenju. Trudiću se da vas ne razočaram - rekla je Nešković na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu.

Strugar je istakao da su njih troje "danas dobili matičnu kuću", što je "velika stvar za bilo koga", obećavši da će vratiti ukazano poverenje i da će ostati verni Narodnom pozorištu.

- Meni je poziv malo dat na revers i moram ovo i da vratim, ne prvom sledećom ulogom ili narednom sezonom već do 2054. godine. Imaću tada 65 godina i ostvariću mogućnost da odem u penziju. Obećavam da ću biti jedan od glumaca koji će odmah ići u penziju ako mlad čovek bude hteo da se zaposli - rekao je Perović.

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić se zahvalio ministarki kulture Maji Gojković i njenom pomoćnik za savremeno stvaralaštvo Radovanu Jokiću na punom razumevanju i praćenju procesa revitalizacije nacionalnog teatra, odnosno što su u Vladi Srbije dobili saglasnost za nova radna mesta.

Predsednik Upravnog odbora (UO) Narodnog pozorišta Filip Bojić je podsetio da se godinama unazad insistira da se ansambli Drame, Opere i Baleta podmlade, što je prihvatio Goncić kada je nedavno imenovan na dužnost na čelu nacionalnog teatra.

Prema njegovim rečima, Umetnički savet Drame je u saradnji sa sa direktorkom Drame Molinom Udovički Fotez "na transparentan način" pokrenuo pitanje podmlađivanja i ko su ljudi koje treba zaposliti, kao i da se "govorilo o više imena".

Bojić je rekao da je upućen predlog koji su prihvatili UO, Udovički Fotez i Goncić da se zaposle Nešković, Strugar i Perović kao mladi glumci koji imaju nekoliko premijera u Narodnom pozorištu i značajne karijere na filmu i televiziji.

- Mislim da smo izabrali one koji će biti budućnost nacionalnog teatra. Često se razgovara o Bojanovim, Berečekovim bebama. Sada imamo Buletove bebe. Siguran sam da će još dece u narednom periodu postati članovi nacionalnog teatra - rekao je Bojić.

Udovički Fotez je podsetila da, osim što je ponekad poneko priman, "20 godina u strateškom smislu nije obnavljan anasambl Drame" Narodnog pozorišta.

- Presretna sam što se ovo sada događaj. Značajno nam je i važno, i verujem da smo na početku podmlađivanja  ocenila je Udovički Fotez.

Troje glumaca, Udovički Fotez je poručila da imaju na umu da ih je "primilo Narodno pozorište", kome duguju odanost i gde će dočekati penziju "idući ka Liru, Kir Janji i Iliji Čvoroviću i mnogim velikim ulogama, ali da ne bude problem ako je ponekad nešto manje - i to je pozorište".

U tehničkom sektoru Narodnog pozorišta zaposleni su scenska maskerka-vlasuljarka Nataša Lunja i garderober Staša Mandić.

Direktor Opere Nikola Mijailović je rekao da se nada da će i u njegovom sektoru biti lepših novosti kada su u pitanju zapošljavanja upozorivši da "program nose pevači koji su zaposleni devedesetih" i da od 2000. godine novi "nisu primani pa su odlazili trbuhom za kruhom".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA