≫ 

Opera "Rigoleto" na platou iza Geozavoda: Željko Lučić i ostali umetnici briljirali na sceni

Publika je mogla da uživa u ovom kulturnom događaju u centru Beograda, a Željko Lučić i ostali umetnici na sceni pokazali su klasu

  • 1
Opera "Rigoleto" na platou Geozavodu na Beogradu na vodi Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Projekat spektakl Opera na vodi na platou iza Geozavoda na Beogradu na vodi realizovan je po četvrti put u prestonici Srbije, a na programu je bilo čelovecernje izvođenje opere "Rigoleto", u kojoj je glavnu naslovnu ulogu tumačio proslavljeni bariton Željko Lučić, a ulozi specijalne gošće, zahvaljujuci podršci Italijanskog centra za kulturu, nastupila je Alida Berti, i to u ulozi Đilde, Rigoletove kćerke.

Publika je mogla da uživa u ovom kulturnom događaju u centru Beograda, a Željko Lučić i ostali umetnici na sceni pokazali su klasu.

Diregent je navedene klasične opere Đuzepea Verdija bio je Dejan Savić.

Željko Lučić je jedan od najcenjenijih srpskih baritona, koga nazivaju "verdijanskim" jer su ga proslavile uloge u Verdijevim operama, nastupao je na mnogim scenama u svetu, među kojima se izdvajaju četiri najprestižnije operske kuće - njujorški Metropoliten, Milanska skala, Bečka opera i Kraljevska opera u Londonu. Međutim, njegovi nastupi u Srbiji su izuzetno retki.

"Ulogu Rigoleta sam izveo oko 200 puta do sada u karijeri i ona predstavlja krunu baritonskog opusa. Uvek je izazov tumačiti ovu ulogu, veoma je kompleksna, teška, višeslojna", ocenio je bariton Lučić, prisutan na mnogim svetskim scenama, preneo je Tanjug.

On je naveo da u toj Verdijevoj operi ima malo komedije i tragedije, a da se delo završava tragično, kao i sve opere ovog italijanskog kompozitora.

"Rigoleto je jedan posesivan čovek, otac koji misli da čini sve najbolje za svoju ćerku, a zapravo radi sve suprotno. Opera predstavlja taj odnos oca i ćerke. Radnja je toliko univerzalna, da zaista može da se smesti bilo gde danas, u prošlost, sadašnjost, ali i budućnost", podvukao je Lučić.

Operski spektakl na otvorenom ove godine su zajednički organizovali "Human District", Opera Srpskog narodnog pozorišta i Belgrade Waterfront. Ovaj muzičko-scenski događaj koji se održava na impresivnom prostoru Beograda na vodi, uz obalu Save, vremenom je postao velika turistička atrakcija koja predstavlja značajnu kulturnu svečanost kako za Beograd i Srbiju, tako i za ceo region.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA