≫ 

Išarani mural Velimira Bate Živojinovića ide na rekonstrukciju: BDP obezbeđuje dodatni vid zaštite

- Beogradsko dramsko pozorište učiniće sve da restaurira mural i zaštiti ga od sramnog vandalizma - navode iz pozorišta

  • 18
Išaran muratl Velimira Bate Živojinovića Printskrin: RTS

U beogradskom naselju Crveni krst su roku od 10 dana uništena dva spomen obeležja našim glumačkim legendama. Prvo je uništena tabla posvećena Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, a 100-nak metara dalje crnom farbom je išaran mural Velimira Bate Živojinovića. Najslavnijem filmskom partizanu nacrtani su hitlerovski brkovi, navodi se u emisiji Beogradka hronika.

- Spomen obeležje posvećeno Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, koji se nalazi na istoimenom trgu, je vraćeno. Međutim, niko ne zna kada je vraćeno i koga je vratio. Vraćeni su početkom septembra. Građani su početkom septembra prijavili Beokom servisu, da je spomen obeležje uništeno, a Beokom servis je na teren poslao nadležnu inspekciju.

Iz Sekretarijatra za kulturu su nam rekli da je za održavanje ovog spomen obeležja zadužena opštinska vlast, s obzirom na to da nije reč o kulturnom dobru koje je zaštićeno. Iz Sekretarijatra za poslove komunalne milicije kažu da komunalna milicija ima pravo da izda prekršajni nalog na terenu, ali jedino ako ovde i zatekne lice koje uništava spomen obeležje.

Pre nekoliko dana išaran je i mural oslikan u čast Velimira Bate Živojinovića, koji je nalazi ispred Beogradskog dramskog pozorišta. Kontaktirali smo danas sa nadležnima iz pozorišta koji su nam rekli da su stupili u kontakt sa autorom ovog murala, koji je obećao da će uraditi rekonstrukciju, a Beogradsko dramsko pozorište kaže da će obezbediti i dodatni vid zaštite kroz staklo kako bi se onemogućilo dalje uništavanje - rekla je novinarka Beogradske hronike Nataša Bošković.

Inače, povodom uništenog murala Velimira Bate Živojinovića oglasilo se i Beogradsko dramsko pozorište.

- Beogradsko dramsko pozorište učiniće sve da restaurira mural i zaštiti ga od sramnog vandalizma - navode iz pozorišta.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Beogradsko dramsko pozoriste (@beogradskodramskopozoriste)

Inače, Festival Naši dani, SNP u BDP odložen. Nove termine izvođenja predstava Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u Beogradskom dramskom pozorištu javićemo naknadno.

Pogledajte prilog:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    22. septembar 2022 | 12:20

    Sramota

  • Vasa

    22. septembar 2022 | 12:55

    Ko zna ko je to isarao. Sve zivo primamo i svakakavih ima, pogotovu u BG.

  • Мике

    22. septembar 2022 | 12:48

    Врачар-синоним за дођоше који су дошли до пара и новопечене назови Београђане

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA