"Kao i sve slobodne djevojke" - Premijera predstave u Ateljeu 212

Mira Trailović 21 oktobar 20h

  • 0
Predstava "Kao sve slobodne djevojke" Foto: Boško Đorđević

"Kao i sve slobodne djevojke" autorke Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić.

Ovo je treći komad Tanje Šljivar (nakon Pošto pašteta i Režim ljubavi) koji će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212. Komad "Kao i sve slobodne djevojke" je praizvedbu imao u Dojčes Teatru u Berlinu, a između ostalog je javno čitan i izvođen pored Nemačke, u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama, te Hrvatskoj, Austriji, Italiji…

"Kao i sve slobodne djevojke" je prva predstava, jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona, Selme Spahić u Ateljeu 212. Ovo je drugi put da Spahić režira neki tekst Tanje Šljivar, nakon što je uspešno postavila na scenu komad Grebanje ili kako se ubila moja baka.

U predstavi "Kao i sve slobodne djevojke" igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo, Marko Grabež, Manja Aleksić, Vera Jovanović.

Autorski tim čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor Dejan Sredojević.

"Kao i sve slobodne djevojke" je komad koji istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Šljivar u ovom tekstu daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a sama iskustva ovih subjekata su neretko interpretirana i obrađena iz ideoloških stanovišta i perspektiva sveta odraslih koji na devojčice ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte.

Reč je o tekstu koji razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

Ovo je treća premijera u sezoni 2022/2023. u Ateljeu 212, nakon Drame o kraju sveta Olge Dimitrijević, te Čiste kuće Sare Rul u režiji Andreje Pjević.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA