53. Susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije

U Pozorištu lutaka "Pinokio" od 29.novembra do 02. decembra održaće se 53. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

  • 0
Bajka o začaranoj lepotici Foto: Sanja Veljković

Na sceni "Pinokija" svoja najznačajnija ostvarenja iz prethodne sezone predstaviće Pozorište lutaka Niš, Malo pozorište "Duško Radović", Pozorište za decu i mlade Kragujevac, Pozorište mladih Novi Sad, Narodno pozorište "Toša Jovanović" Zrenjanin, Dečje pozorište Subotica i Pozorište lutaka "Pinokio".

Pored takmičarskog programa biće i prateći program, u okviru kojeg će se održati lutkarske radionice za decu a i za glumce koji imaju želju da usvoje nova znanja i veštine iz lutkarske umetnosti. U okviru pratećeg programa Festivala, biće priređena i promocija monografije "Pola veka igre", koja će obeležiti i prikazati rad Pozorišta lutaka "Pinokio" od osnivanja 1972. godine, do danas.

Kad je bio mrak Foto: Belkisa Abdulović

Poslednjeg dana, nakon dodele nagrada, u čast nagrađenih, predstavu će odigrati Dječje pozorište Republike Srpske. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije su republička manifestacija gde učestvuju sva profesionalna lutkarska pozorišta Srbije. Festival se svake godine održava u jednom od šest gradova koji imaju lutkarsku scenu. Susreti su jedini esnafski festival u Srbiji, koji je zborište lutkarske umetnosti i svih profesionalaca koji se bave ovom vrstom umetnosti u našoj zemlji.

Festival je takmičarskog karaktera. Stručni žiri dodeljuje - sedam glumačkih nagrada, nagradu za najbolju kreaciju lutaka i scenografije, nagradu za najbolju muziku, nagradu za najbolju režiju i gran pri nagradu.

Životinjske priče Foto: Lazar Stanojević

53. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije organizuju se u saradnji sa UNIMA centrom Srbije, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA