Premijera Skerićeve predstave u Gračanici: Imaće humanitarni karakter

U predstavi igraju Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević

  • 0
Pozorište, sala, predstava, sedište Foto: Pixabay

Narodno pozorište Priština izvešće premijerno 30. novembra (20:00) predstavu "Ona koja raspušta vojsku" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića, saopštio je danas Dom kulture Gračanica.

Skerlić je rekao da se, u predstavi nastaloj po motivima Aristofanove komedije "Lisistrata", "u nameri da se izbore za mir, žene Helade ujedine u odluci da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate - seks".

"To ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma. Ono što je tragedija te komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, itekako aktuelna i danas", naveo je Skerlić.

Prema njegovim rečima, "svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija".

"Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive", naglasio je reditelj.

Boban Skerlić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U predstavi igraju Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec, za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica, a dramaturškinja je Kristina Đuković.

Iz Doma kulture Gračanica je saopšteno da je karta 250 dinara i da će sav prihod od prodatih ulaznica biti prosleđen za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

Prljinčević su novčana sredstva neophodna za transplataciju koštane srži, putne troškove kao i troškove smeštaja u toku lečenja, a pomoć se može uputiti uplatom na dinarski račun, kaže se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA