• 0

Reditelj Vladimir Lazić: "Valcer poručnika Nidrigena" slika pobunu vojnika protiv sistema

"Danas ispada da je izuzetno angažovan tekst i aktuelan," rekao je reditelj

  • 0
Vladimir Lazić

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Reditelj Vladimir Lazić je u emisiji Tanjug Refleftor govorio o predstavi "Valcer poručnika Nidrigena" koja se igra u teatru Madlenianum.

Lazić je podsetio da je tekst Miodrag Ilića nastao pre više od 30 godina i tada je nosio jednu vrstu značenja, kako sam pisac kaže, pobunu mladog čoveka protiv nekih sistemskih rešenja.

"Međutim, danas ispada da je izuzetno angažovan tekst i aktuelan. Ovo je pokušaj pojedinca, vojnika da se usprostvi nekim uzusimai stegama režima, uopšte politčkog, državnog. Pobuna pojedinca je antički motiv", naveo je reditelj.

Prema njegovim rečima, "Valcer poručnika Nidrigena" stiže iz eklektičnog postmodernizma, a dešava se da i mladi i publika u godinama dok gledaju predstavu navijaju.

Lazić je priznao da je očekivao moguće nesuglasice sa glumcima tokom rada na predstavi, ali su "pokazali neverovatan osećaj za solidarnost" i pomogli su da se unaprede rediteljeve ideje.

"Ovo je predstava u kojoj sam imao najmanju eksplikaciju. Ovo je bilo u dve, tri rečenice, shvatali su u cugu. Izbor glumaca je na kraju ispao baš kao da je tako pisano", napomenuo je Lazić.

Većina glumaca u predstavi nije radila prethodno sa Lazićem, a posle ovog iskustva tražili su da sarađuju na nečemu novom, pošto je uspeo da iz njih izvuče maksimum.

"Igrali su tragične stvari, a bili su komični i publika se smejala", istakao je Lazić.

Upitan kako vidi na budućnost pozorišta u vrem tehnološke revolucije, Lazić je ocenio da će preživeti pošto je već opstalo nekoliko vekova pre Hrista i posle.

Lazić je podsetio da je "prošao štošta od sedamdesetih godina", sa puno rada na televiziji i ponešto na filmu, dodavši da je "digitalna revolucija napravila haos u našim životima".

"Odjednom je skratila proces recepcije umetnosti i napravila neke nove pomake.

To što će pozorište menjati strukturu i koristiti usluge televizije je normalno. I video radova. To je postalo je sa pozorištem kompatibilno", rekao je Lazić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok