Vreme čitanja: oko 5 min.

Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta u Subotici: "Kultura je za naš grad među najvažnijim prioritetima"

Vreme čitanja: oko 5 min.

U intervjuu je pričao koliko je kultura važna za ljudei otkrio šta sve Narodno pozorište u Subotice priprema

  • 0
Direktor Narodnog pozorišta u Subotici, Miloš Nikolić Foto: Igor Preradović/Narodno pozorište Subotica

Jedna od glavnih kulturnih ustanova u Subotice je i tamošnje Narodno pozorište. U intervjuu, direktor ovog zdanja Miloš Nikolić objasnio koliko je kultura važna za ljude.

Takođe, otkrio šta sve Narodno pozorište u Subotice priprema.

Ko je Miloš Nikolić? Odakle je počeo i kada je shvatio da su obrazovanje i kultura najvažnije poluge zdravog društvenog sistema?

Odrastao sam u muzičkoj porodici, pa i ne čudi to što sam se odlučio da moj životi poziv bude muzika, odnosno violina. Podrška porodice, škole, pa i čitavog društva bila mi je od suštinskog značaja za sve uspehe koji sam postigao. Neću izostaviti i moje lično zalaganje i želju da uspem u svojoj nameri, da budem najbolji učenik, pa zatim najbolji student i na kraju najnagrađeniji muzičar u svojoj klasi. Odgovor na Vaš pitanje, kada sam shvato da je obrazovanje važno, glasi - pa još u osnovnoj školi. Otac mi je stalno govorio da samo zalaganjem i stalnim učenjem možemo da skinemo veo predrasuda i diskriminacije koji su vladali u društvu u tom trenutu. Na svu sreću, ja to nisam osetio na sopstvenoj koži, ali postojale su te prepreke. Postoje i danas! Kada me pitaju šta je moj najveći uspeh i čime se najviše ponosim, ja odgovaram: to svakako nisu brojna priznanja koja sam osvojio na najprestižnijim svetskim muzičkim festivalima, brojni koncerti sa najboljim muzičarma, priznanja koja sam dobio od svog grada Subotice i naše

države Srbije, već sa ponosom ističem to što sam tata dve predivne devojčice, to me zapravo čini najzadovljnijim i najuspešnijim. Ne volim puno da govorim o sebi, posebno ne o mojim postignućima. O meni i mom radu trebaju da govore drugi - kolege, prijatelji, porodica. Oni me nabolje poznaju.

Direktor Narodnog pozorišta u Subotici, Miloš Nikolić Foto: Igor Preradović/Narodno pozorište Subotica

Koliko je važno da je kultura angažirana, kao društvena tekovina. Kako ona utiče na mlađe naraštaje?

Kultura je obrazac ponašanja, matrica onoga što nas čini takvim, kakvi jesmo. Umetnost, koja se ipak razlikuje od kulture, u određenom smislu, postavlja pitanja. Važno je postavljati pitanja sa scene, kritikovati ili podržati neku društvenu pojavu. To činimo decenijama unazad, pa i ja lično. Jako je važno da gledamo sebe na sceni. Da na neki način na sceni radimo krvnu sliku vlastitog bića i da se stalno propitujemo jer bez propitivanja, nema napretka. Deca i mladi su nam veoma važni. Ja kao pedagog, od samog početka se trudim da deci usadim ljubav prema kulturi, muzici i umetnosti uopšte. Trudim se svim snagama da od te dece stvorim pre svega dobre ljude, a nakon toga i odlične umetnike.

Direktor Narodnog pozorišta u Subotici, Miloš Nikolić Foto: Igor Preradović/Narodno pozorište Subotica

Kao veoma uspešan i često nagrađivan umetnik, došli ste na čelo jedne vrlo važne institucije, Narodnog pozorišta u Subotici, a pre toga ste bili gradski većnik za kulturu i obrazovanje grada Subotice. Gde su sličnosti, a gde razlike u ovim veoma važnim i odgovornim poslovima.

Kada su u pitanju razlike i sličnosti u ta dva posla, meni je tu sve jedno. Nikada se nisam pribojavao posla, naročito ovog posla koga iz ljubavi i sa puno pažnje radim. Zdrava sredina, kreativnost i požrtvovanost nikada nam nisu nedostajali, zato smo valjda i usupešni u svemu što radimo. Kolektiv našeg pšozorišta je zaista profesionalan. Za moje saradnike, ali i za mene lično je najvažnije da je korona napokon savljena pod kontrolu i da možemo da nastupamo u punom kapacitetu. Kada je reč o profesionalnim planovima i željama, jeste da nivo produktivnosti, koji smo uspostavili u predhodnom periodu, nastavimo. Želja mi je da naše Narodno pozorište bude što pre završeno da nam sve dvorane budu pune, da što više u medije šaljemo obaveštenja kako karata za predstave u Narodnom pozorištu u Subotici više nema, da su rasprodane.

Direktor Narodnog pozorišta u Subotici, Miloš Nikolić Foto: Igor Preradović/Narodno pozorište Subotica

Možemo li nešto više reći o simfonijskom orkestru...

Subotički Simfonijski orkestar postoji skoro deset godina. Svih ovih godina verni smo pratilac svih najvažnijih kulturnih dešavanja u našem gradu. U koncertnoj sezoni imamo po najmanje pet koncerata koji po pravilu svaki put izazovu veliku pažnu javnosti. Tradicionalno nastupamo svake godine za dan grada, tako je bilo i ove sezone. Na trgu u centru Subotice održan je koncert na kome je sa nama nastupao naš najcenjeniji violinista Stefan Milenković. Za sve nas je to bila velika čast. Publika je bila oduševljena. Takođe, svake godine naš orkestar priprema i novogodišnji koncert. Napominjem da bez velike podrške lokalnih vlasti, sigurno ne bismo bili ovako uspešni. Kultura je za naš grad među najvažnijim prioritetima i mene to veoma raduje.

Direktor Narodnog pozorišta u Subotici, Miloš Nikolić Foto: Igor Preradović/Narodno pozorište Subotica

Šta možemo očekivatu u ovoj i narednoj pozorišnoj sezoni...?

Ovogodišnja pozorišna sezona u Subotici počela je nešto ranije. Već početkom septembra, a ne oktobra, kako je to do sada bilo, održali smo prvu predstavu. Na to nas obavezuju sve prošlosezonske nagrade i priznanja koja smo dobili na domaćim i međunarodnim festivalima. Procenili smo da je publika željna dobrih predstava, žele da vide naše najuspešnije glumce na sceni. Mislim da je jako važno da, pored vlastite produkcije, pored naših predstava koje ćemo nuditi subotičkoj publici, kroz jednu kvalitetnu reviju, ponudićemo i uvid u ono šta se radi u nekim drugim pozorišnim sredinama, šta se radi u nekim drugim gradovima. Sa svim svojim resursima, uz jednu prijateljsku atmosferu naših prijatelja koji dolaze iz pozorišnih kuća širom regiona, uspeli smo sklopiti jednu reviju najlepših predstava i kulturnih dešavanja uopšte. Ove sezone očekujem veliki odziv publike i siguran sam da će svi biti zadovolji.

Izradnja novog pozorišta je u toku. Dokle se stiglo sa radovima i kada možemo da očekujem svečano otvaranje?

U isčekivanju smo nastavka radova na zgradi Narodnog pozorišta. Novac je obezbeđen sa svih nivoa vlasti, za sve završne radove koji su neophodni za puštanje zgrade u rad. Nakon toga nam preostaje još samo koncertna dvorana, koja će biti jedna od najsavremenijih u Evropi, ali ona svakako nije najdirektnije u vezi sa teatrom. Ono što znam i što mogu sigurno da obećam je da će svi ljudi koji su posredno ili neposredno uključeni u rekonstrukciju našeg pozorišta, dati sve od sebe da otvaranje bude na početku naredne sezone. Zahvaljujem se u ime svojih kolega i u svoje lično ime svim republičkim i pokrajinskim institucijama koje rade na ovom velikom projektu, kao i gradonačenku Subotce gospodinu Stevanu Bakiću na ogromnoj podršci i zalaganju da se ovaj posao privede što pre kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA