Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što je tragedija komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, itekako aktuelna i danas

Vreme čitanja: oko 2 min.

"To ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma. Ono što je tragedija te komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, itekako aktuelna i danas", izjavio je Skerlić povodom sinoćnje beogradske premijere.

  • 0
Održana beogradska premijera predstave "Ona koja raspušta vojske" Narodnog pozorišta Priština Foto: Tanjug/Vladimir Špročić

Beogradska premijera predstave "Ona koja raspušta vojske" u izvođenju Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, održana je na maloj sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Projekat je realizovan prema dramatizaciji i u režiji Slobodana Bobana Skerlića, ispirisan motivima komedije "Lisistrata" starogrčkog pisca Aristofana.

U predstavi igra veliki ansambl glumaca: Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić, Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Projekat je veoma aktuelan jer mu je tema rat, a radnja ima veoma zanimljivu suštinu i ideju - u veoma ozbiljnoj nameri da se izbore za mir, žene Helade se ujedine u odluci da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate intimne odnose.

"To ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma. Ono što je tragedija te komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, itekako aktuelna i danas", izjavio je Skerlić povodom sinoćnje beogradske premijere.

Prema njegovim rečima, vanvremenski svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata, zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija.

"Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad se čita progresivno, iz feminističke, apsolutno i aktivno pacifističke perspektive", rekao Boban Skerlić.

Voditi ljubav, a ne rat, osnovna je linija i težište priče koja se u verziji reditelja Skerlića može odvijati i danas u 21. veku, kao i u vekovima pre nove ere.

Publika je sinoć uživala u nekoliko komičnih scena u kojima dominira muka apstinencije, čak kod oba pola, a najviše aplauza je očekivano dobio popularni glumac Milan Vasić u prizoru sa svojom pozorišnom suprugom, što je izazvalo seriju smeha.

Aristofan, rođen u Atini oko 445. godine pre nove ere u Atini, a umro oko 385. pre n.e, bio je najznačajniji predstavnik stare atičke komedije i jedan od najvećih pesnika tog vremena.

Njegova mladost i zrelost pripadaju vremenu dugotrajnog Peloponeskog rata (431‒404. pne.), koji često daje okvir u kome se odigrava radnja njegovih komada.

Pored 11 komedija, sačuvana su 32 naslova, od kojih su neki dublete, a neki pripadaju komadima koje su napisali drugi komediografi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA