• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Koje premijere nas u martu očekuju u pozorištima u Beogradu

Vreme čitanja: oko 5 min.

I na koje ćete ići

  • 0
Narodno pozorište Beograd

Foto: Tanjug/Narodno pozorište/Željko Jovanović

Beogradska pozorišta – Atelje 212, Jugoslovenko dramsko pozorište, Narodno pozorište i Bitef teatar pripremila su nove predstave za mart u kome dominiraju domaći pisci.

Čuveni komad "Razvojni put Bore Šnajdera" Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina imaće premijeru 16. marta na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Spomenuti reditelj je veliki stručnjak za postavku njegovih drama - Egon Savin, koji je krenuo sa probama nove produkcije JDP-a u januaru.

U predstavi igraju - Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Branislav Lečić, Radovan Vujović, gošće iz Ateljea 212 - Tamara Dragičević i Branka Šelić,Nebojša Milovanović, Milica Gojković, Tanja Pjevac, Lazar Đukić, Janko Cekić i Ognjen Nikola Radulović.

U velikom ansamblu glumaca su i - Rade Stojiljković, Luka Lopičić, Katarina Rajković, Anđela Kuzmanović, Dunja Antić, Jana Rokić, Lana Vukašinović.

U autorskoj ekipi su i dramaturg Božo Koprivica, kostimografkinja Lana Cvijanović i koreografkinja Sonja Vukićević.

Ovaj komad prvi put je izveden 1967. godine, a Popović je tada osvojio Sterijinu nagradu za najbolju savremenu dramu (u to vreme Jugoslovenske pozorišne igre).

Po izboru kritike, u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku, "Razvojni put Bore Šnajdera" proglašen je najboljom dramom u periodu od 1944. do 1993. godine.

Pamti se uspešna verzija ove drame pre više od 20 godina na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Kokana Mladenovića, gde je glavnu ulogu imao Branimir Brstina.

Scenografiju potpisuje reditelj Egon Savin, koji je pre dve sezone u JDP režirao gradjansku dramu “Pučina” Branislava Nušića, a drame Ace Popovića je sa uspehom realizovao po Srbiji i u Beogradu (Atelje 212 - “Smrtonosna motoristika”, “Pazarni dan”, BDP - “Svinjski otac”).

Aleksandar Popović (1929-1996) bio je najplodniji dramski pisac kod nas, i uz Dušana Kovačevića smatra se i za najboljeg savremenog autora, dok nas nije napustio pre četvrt veka.

Poznati su mu komadi - “Ljubinko i Desanka”, “Mrešćenje šarana”, “Krmeći kas”, “Bela kafa”, “Baš bunar”, “Tamna je noć”, “Čarapa od sto petlji”, “Druga vrata levo”, igrani na scenama Ateljea 212, Teatra Vuk, Zvezdara teatra, Narodnog pozorišta.

Čuven je i težak, tragičan domaći film “Tamna je noć” (1995) u režiji pokojnog autora Dragana Kresoje.

Sledeća premijera će biti “Kontinent Balkan" – 18. marta u Bitef teatru, u režiji Nenada Todorovića, prema tekstu Željka Jovanovića, inspirisano knjigom “Izmišljanje Ruritanije” Vesne Goldsvorti.

Igraju - Đorđe Marković, Aleksandar Gajin, Danica Grubački, Danilo Petrović, Staša Ivanović, Nea Janković.

Nova produkcija Bitef teatra govori o Englezima i Balkanu i o tome kako su uspeli da nam realnost stvore iz svoje književnosti o nama, o pop kulturi koja je odredila geostrategiju globalnih sila, o fatalnosti predrasuda, fatalizmu stereotipa, panonskim planinama koje oduzimaju dah, o odbacivanju razumevanja.

Drama je o istini koja komplikuje našu autentičnost i superiornost, komad je pun predrasuda koje vređaju.

Autorsku ekipu čine i kostimograf Dragan Smiljanić, kompozitor muzike Aleksandar Petrović, dok scenski pokret potpisuje Isidora Stanišić.

Povodom jubileja – 100 godina Baleta u Narodnom pozorištu, zvanično će biti upriličena proslava - 19. marta premijerom novog baleta “Gusar”, na muziku Adolfa Adama i grupe kompozitora.

Inspirisan epskom poemom Džordža Gordona Bajrona, baletski dragulj kako nazivaju “Gusar”, pun je avantura i uzbuđenja, i nalazi se na najpoznatijim baletskim scenama već 150 godina.

Pirat Konrad se zaljubljuje u prelepu Medoru prilikom prvog susreta. robinju trgovca Lankedema.

Biće prinuđen da kidnapuje Medoru onda kada Lankedem odluči da je proda Paši.

Radnja baleta “Gusar” sadrži sve elemente potrebne za uspeh kod publike: priču o piratima i brodolomu, otmicu, strastvene ljubavi i izdaju.

Tu su i raznovrsna igračka postava i koreografija, egzotični plesovi i trijumfalna harmonija klasicizma.

Pozorište Atelje 212 je spremno za novi komad “Otac” prema drami Florijana Zelera, u režiji italijanskog umetnika Paola Mađelija.

Premijera je planirana za Svetski dan pozorišta, 27. marta na velikoj sceni "Mira Trailović".

Reditelj predstave Paolo Mađeli nakon pauze od 35 godina, ponovo radi u Ateljeu 212, a svakako je ostavio dubok trag u istoriji ove kuće kada je na scenu postavio svoje uspešne predstave - "Divovi iz planine" (1974), „Kod lepog izgleda“ (1976), „Priče iz Bečke šume“ (1983), „Metastabilni Graal“, i „Pariska komuna" (1988).

U predstavi "Otac” igraju - Vojislav Voja Brajović, Hana Selimović, Ivan Mihailović, Isidora Simijonović, Dragana Varagić i Marko Grabež.

Francuski književnik, dramski pisac, filmski reditelj i scenarista Florijan Zeler je pisao svoju poznatu dramsku i filmsku trilogijuposvećenu po jednom članu uže familije ("Majka", "Otac" i "Sin").

U komadu “Otac” Zeler predstavlja tragikomičnu porodičnu priču fokusiranu na ostarelog oca koji se bori sa demencijom.

Popularan je i film “Otac” u režiji upravo Florijana Zelera, u kome je Entoni Hopkins osvojio Oskara 2021. godine za najbolju mušku ulogu, a autor je osvojio taj zlatni kip za najbolji adaptirani scenario.

Takođe, 2022. godine je premijerno prikazan i njegov film “Sin” gde je glavni glumac - Hju Džekmen.

Atelje na svom repertoaru već ima Zelerov tekst “Sin” od 2021. godine, a u planu im je da realizuju i poslednji deo trilogije - “Majka”.

Dramu "Otac” je prevela književnica i dramaturg Ivana Dimić, dramaturškinja je Željka Udovičić Pleština, scenograf Darko Nedeljković, kostimograf Leo Kulaš, a muziku komponuje alternativni rok bend “Koikoi" čiji je pevač i gitarista upravo glumac Marko Grabež, deo ansambla ovog komada.

Mađeli je poslednji put u Beogradu režirao u JDP-u 2007. godine i to komad "Na dnu" Maksima Gorkog (pre toga i “Italijansku noć” Edena fon Horvata - 2004), a u Ateljeu 1988. spomenutu predstavu "Pariska komuna".

Florijan Zeler će se naći i na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta sa svojom tragikomičnom dramom “Laž” u režiji Nikole Ljuce, čija je premijera zakazana za 1. april, a igra obećavajući kvartet – Miloš Biković, Tamara Krcunović, Jelisaveta Orašanin i Miodrag Radonjić.

Remek delo August Strindberga izabrano je za repertoar Opere i teatra Madlenianum zbog svoje bezvremenosti, a na repertoaru je 15. marta u 19:30 na Velikoj sceni. Na Maloj sceni istog pozorišta 20. marta u 20 časova biće odigrana predstava "Život iz dva dela".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA