≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavna glumica Izabela Roselini dolazi u Beograd

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dolazak poznate glumice najavila je direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung

  • 1
Isabella Rossellini Foto: Lev Radin/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Glumica Izabela Roselini doći će 21. maja u Beograd povodom izvođenja njene autorske predstave "Darvinov osmeh" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, najavila je direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung.

Roselini će biti gošća Beogradskog festivala igre, a prihod njena predstave u JDP-u, koja se bavi životinjama i empatijom, ići će azilu za životinje, rekla je Jung na konferenciji za novinare.

"Ona dolazi sa idejom da podrži Beogradski festival igre i ono o čemu jedino sa njom možete pričati, a to su životinje", rekla je Jung.

Dolazak u Beograd glumice poznate po filmovima poput "Plavog somota" (1986) i "Smrt joj pristaje" (1992), vezan je za preporuku njenog prijatelja baletana Mihaila Barišnjikova, koji "ima devet pasa u Njujorku, a Isabel čitavu farmu životinja".

Jung je rekla da su se dogovorile da se podrže azili, kao jedno od bolnih tema našeg društva i njegovog odnosa prema životinjama.

"Možda neko sa strane ulije nadu", dodala je Jung.

Prema njenim rečima, dolazak Roselini je bio planiran još za 2019. godinu sa predstavom "Ling ling cirkus", u kojoj su igrale dve male dresirane kuce.

"Međutim, jedna je uginula i sa njom je otišla i predstava. Nijedno drugo kuče nije mogla da nauči da izvodi te trikove. Sada je napravila jednu predstavu u kojoj je sama, a tema su životinje i ljudska empatija. To je možda nešto što nam najviše fali u ovom vremenu", rekla je Jung.

Komad "Neke koreografije", 21. marta u Ateljeu 212 u okviru programa BFI

Italijanski autor Jakopo Jena izjavio je danas da je osmislio kao ljubavno pismo plesu svoj komad "Neke koreografije", koji je 21. marta (20:00) u Ateljeu 212 na programu Beogradskog festivala igre.

Jena je rekao na konferenciji za novinare BFI da "Neke koreografije" pokazuju ples i njegovu moć, pto je odlučio predstaviti montažom brojnih video odlomaka istorije plesa i performansa i svega što ima veze sa plesom.

Prema njegovim rečima, "Neke koreografije" sadrže sve što voli a vezano je za pokret.

"Neke koreografije" se sastoje od mnoštva fragmenata pozajmljenih iz istorije igre i performansa, bioskopa i sa interneta, spojenih kroz brzu sekvencu u potrazi za osetljivom kinetičkom materijom.

Uživo igračica Ramona Sea otelotvoruje, transformiše, povezuje i oblikuje telo prikazano u tim slikama.

Sea je rekla da joj u početku nije bilo lako učeći dosta koreografskih fragmenata iz istorije plesa, sporta i kinematografije i da joj je najvažnije bilo da pokuša u ovom performansu da napravi tok i u njemu ostane.

Direktorka BFI Aja Jung je rekla da će Sea "izvesti solo koji prati istoriju igre na jedinstven način", kao i da se Jenin film može prikazivati i samostalno bez predstave.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG komlex

    20. mart 2023 | 20:26

    Ahahhaha! Opet se BG rupa blamira javnim oduševljavanjem što dolazi neki stranac. Ahahahhah! A kad ga zove ova sendvičarka, jasno je da će glumicu platiti narod Srbije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA