• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Debi Branislave Podrumac u operi Turandot

Vreme čitanja: oko 2 min.

Višestruko je nadarena umetnica velike moći transformacije koja sa podjednakom lakoćom vlada scenom u operskim, operetskim, mjuzikl, pa čak i dramskim ulogama.

  • 0
Branislava Podrumac

Foto: Zoran Škrbić

U operi Turandot u aprilu mesecu imamo debi naše poznate operske solistkinje, prvi put će u ulozi robinje Liu pevati Branislava Podrumac, solistkinja Madlenianuma koja je poznata po istaknutim ulogama u mjuziklu Jadnici, i operetama Vesela udovica i Pariski život.

Branislava Podrumac, sopran

Višestruko je nadarena umetnica velike moći transformacije koja sa podjednakom lakoćom vlada scenom u operskim, operetskim, mjuzikl, pa čak i dramskim ulogama.

Diplomirala je solo pevanje na FMU u Beogradu, u klasi profesorke Radmile Smiljanić. Na istom fakultetu je na doktorskim studijama kod prof. Nikole Kitanovskog.

Usavršavala se na majstorskim kursevima u Beogradu, Beču i Hagu, kod Olivere Miljaković, Katarine Jovanović, Zone Gazarijan, Džejmsa Mekreja, Rite Susovski, Marjane Lipovšek i Olge Makarine. Na operskoj sceni je debitovala 2003. godine kao član Operskog studija Narodnog

pozorišta u Beogradu naslovnom ulogom u Pučinijevoj Sestri Anđeliki.

Široj javnosti postala je poznata nakon tumačenja glavne uloge (Ja) u hit mjuziklu Rebeka Silvestera Levaja, za koju je dobila nagradu UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2012. godini.

Ovom ulogom započela je uspešnu saradnju sa operom i teatrom Madlenianum, gde tumači uloge:

Metele u opereti Pariski život, Kejti u mjuziklu Poslednjih pet godina, Hane u opereti Vesela udovica, Nede u operi Pajaci, Eponine u mjuziklu Jadnici, Franci u opereti Bečka krv, Papagene u verziji Čarobne frule za decu, Ore u operi Suton Stevana Hristića, kao i dramsku ulogu Vide u predstavi Male tajne u režiji Gorana Markovića, a uspešno je učestovala i koncertu Svetlosti pozornice, koji je poslednji put izveden na Biznis forumu na Kopaoniku.

Održala je veliki broj koncerata, resitala i javnih nastupa, od kojih se posebno izdvajaju izvođenje Bernštajnovog Kadiša sa Horom i Simfonijskim orkestrom RTS-a (2003) i nastup na Novogodišnjem koncertu Beogradske filharmonije (2011).

Branislava Podrumac

Foto: Zoran Škrbić

Posebno mesto u njenoj karijeri prestavljaju negovanje tradicionalne i duhovne muzike, ali i izvođenje savremenih dela klasične muzike. Zapažena su njena tumačenja uloga Elizabete u plesnoj operi Derišta Filipa Glasa (2009) i Nimfe u kamernoj operi Narcis i Eho (2003) Anje Đorđević. U okviru kamerne scene Beogradske filharmnije 2017. recitovala je stihove i pokazala izuzetno glumačko umeće izvodeći Fasadu Vilijama Voltona; delo, inspirisano duhovitim, ironičnim, sarkastičnim, ali i sentimentalnim stihovima engleske pesnikinje Edit Sitvel.

Članica je nekoliko ansambala sa kojima redovno nastupa na koncertima, festivalima i prigodnim kulturnim manifestacijama od kojih se izdvajaju: Libercuatro specializovan za izvođenje tango muzike, kao i Trio Casablanca i No Boundaries duo sa repertoarom filmske i popularne klasične muzike.

Branislava je učestvovala u edukativnim programima Beogradske filharmonije (koncertna svita Hari Poter i čarobnjakov kamen 2006, 2016 i 2018) i Opere i teatra Madlenianum (Čarobna frula za decu 2013). Takođe je bila glavni protagonista dokumentarno – igranog filma Gorana Paskaljevića Beograd: otići ili ostati (2002) u produkciji nemačko – francuske televizije Arte, i glavni protagonista dokumentarnih TV filmova Od Boga dar (1997) i Boja duše (2019) autora Vladimira Perovića.

Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije sa statusom samostalnog umetnika.

Publika Branislavu Podrumac može još u aprilu gledati 26. u naslovnoj ulozi Vesele udovice, a 4. maja kao Metelu u Pariskom životu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA