Vreme čitanja: oko 2 min.

Zlatne balerine iz Gračanice među predstavnicama Srbije na Evropskom prvenstvu u Poljskoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Emilija i Petra, učenice osnovnih škola, bave se baletom šest godina, tačnije od 2017. godine od kada i postoji škola baleta u Gračanici koja danas broji oko pedesetak balerina različitih uzrasta

  • 0
balet, balerina Foto: Pixabay

Emilija Mihajlović i Petra Manitašević, predstavnice Baletske škole “Gračanica“, postigle su izuzetne rezultate na Državnom takmičenju Srpske asocijacije plesnih organizacija (SAPO).

One su se osvajanjem zlatnih medalja u kategorijama „Klasičan balet solo deca“ i „Klasični balet solo junior 1“ na ovom takmičenju kvalifikovale za nadolazeće Evropsko prvenstvo koje će se održati krajem juna u Poljskoj.

Koordinatorka baletske škole „Gračanica“ Snežana Bursać-Petrović kaže za Tanjug da je teško pronaći reči kojima bi opisala trenutak kada su saznali da su balerine iz Gračaniice osvojile prvu nagradu i da će predstavljati Srbiju na predstojećem takmičenju.

„Ja ne znam kako da opišem taj trenutak, to je bila sreća, tu je bilo i suza, samim tim ako znate da ćete biti predstavnici Srbije u stranoj zemlji, da će jedna mala škola iz Gračanice predstavljati Srbiju na Evropskom takmičenju u baletu, to je bio jedan veliki šok i mislim da još uvek ne verujemo šta se desilo“, rekla je ona.

Emilija i Petra, učenice osnovnih škola, bave se baletom šest godina, tačnije od 2017. godine od kada i postoji škola baleta u Gračanici koja danas broji oko pedesetak balerina različitih uzrasta.

„Sve su dobre, moram da pohvalim sve balerine, ali ovog puta naša Una, koreograf, odlučila je da Emilija i Petra budu te koje će predstavljati školu baleta „Gračanica“ na državnom takmičenju.

Na pitanje novinara o tome koliko su se dugo balerine pripremale za takmičenje, koordinatorka je istakla da su pristupili baletu veoma ozbiljno.

„Svaki naš trening, svaka naša proba izgleda kao da se pripremamo za nastup. Tu se ozbiljno radi i koreograf Una Stepanović je zaista ozbiljna u svom poslu i eto, rezultati se vide“, zaključila je ona.

Srbija je već učestvovala na prethodnim evropskim takmičenjima, a posebno se ističe 2016. godina kada je koreografkinja Una Stepanović iz Baletske škole Doma kulture "Gračanica" osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. Od tada, Srbija nije imala svog predstavnika na ovom prestižnom takmičenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA