≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zavirite na izložbu posvećenu stogodišnjici baleta u Muzeju Narodnog pozorišta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovu uzbudljivu postavku je priredila priredila baletski kritičar i pedagog Milena Jauković

  • 0
Izložba posvećena stogorišnjici baleta u Muzeju Narodnog pozorišta Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U okviru svečanog obeležavanja stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu je u Muzeju nacionalnog teatra otvorena izložba "Jedan vek Baleta – drugih pedeset godina", koja obuhvata period od 1973. do 2023. godine.

Ovu uzbudljivu postavku je priredila priredila baletski kritičar i pedagog Milena Jauković.

"Izložba je okrenuta prikazu celokupne baletske produkcije u proteklih pedeset godina, ukazujući na ona koreografska ostvarenja i scenske postavke koje su imale naročiti uticaj i ostvarile značajan uspeh u vremenu u kome su nastale. U tom periodu premijerno je izvedeno 99 baletskih ostvarenja na Velikoj sceni i 14 na Maloj sceni, što nas upućuje na impozantan podatak o ukupno 113 realizovanih premijera. Ovaj retrospektivni uvid u baletski repertoar pretežno će biti pružen kroz brojne fotografije, na kojima će se naći najistaknutiji baletski umetnici i članovi baletskog ansambla. Izložbeni prostor, pored ostalog, obogaćen je i autentičnim baletskim kostimima, scenskom rekvizitom, kao i originalnim skicama idejnih scenografskih rešenja", kazala je u najavi izložbe Milena Jauković.

Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije u kojem je 31. maja u 19 časova, otvorena postavka "Jedan vek Baleta – prvih 50 godina", autorke Jelice Stevanović.

"Izložba je podeljena na dva segmenta: prvim dočaravamo scenski doživljaj kroz scenografske skice i figure nekih najznačajnijih baletskih umetnika, dok u drugom oživljavamo scenske živote osamnaest od preko sto realizovanih baletskih naslova. Odabir nije bio lak, težnja je bila da se prikažu vodeći baletski umetnici i predstave kreirane u što više različitih stilova i žanrova, sa najviše uspeha u zemlji i inostranstvu, najdužim scenskim trajanjem, najboljim kritikama“… napominje autorka Stevanović.

Umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović podseća da su povodom ovog značajnog jubileja osmišljene brojne aktivnosti koje imaju za cilj da se na dostojan način obeleži taj trenutak.

"Posle veoma zapažene premijere baleta "Gusar" kojom smo obeležili kraj jedne epohe, a istovremeno svečano ušli u novu, otvorili smo izložbu koja će nas kao vremeplov provesti kroz zlatnu istoriju našeg Baleta. Ovaj svojevrsni artefakt predstavlja svedočanstvo jednog veka koji je iza nas, ali i postavlja temelje za buduću epohu. Dragoceni su momenti koji su sačuvani i mogućnost da zavirimo u vreme u kojem su živeli i stvarali naši najistaknutiji baletski umetnici. Željno iščekujemo i novu premijeru - Baletski triptih koji predstavlja omaž prošlom vremenu, ali u novoj viziji savremene koreografije i samim tim spaja vreme kroz dimenziju prošlosti i budućnosti", najavljuje Ana Pavlović.

Izložba u Muzeju Narodnog pozorišta biće otvorena do marta 2024. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA