≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Kosić o predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", koja je dobila nagradu na "Sterijinom pozorju"

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Sterijina nagrada" je podsticaj za dalji rad, a Kosić je ne doživljava kao podršku samo njemu, nego svim mladim piscima.

  • 0
Đorđe Kosić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dramaturg Đorđe Kosić je u emisiji Tanjug Reflektor govorio o značaju nagrade koju je osvojio za predstavu "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Narodnog pozorišta u Beogradu na nedavnom "Sterijinom pozorju".

Kosić je rekao da je predstava osvojila pored nagrade za najbolji savremeni tekst, i za ulogu Vanje Ejdus, za muziku Nevene Glušice, kao i za scenski govor.

"I prvi put u istorji Narodnog pozorišta za najbolju predstavu. To je kruna tog uspeha", naglasio je Kosić.

"Sterijina nagrada" je podsticaj za dalji rad, a Kosić je ne doživljava kao podršku samo njemu, nego svim mladim piscima.

"Nadam se i očekujem da će sada druga pozorita reagovati i možda dati šansu nekim drugim mladim piscima da se isto pokažu na sceni i možda osvoje isto ovakve nagrade", rekao je Kosić.

Prema njegovim rečima, pri odluci o Gran priju "Uspavanci za Aleksiju Rajičić" žiri "Sterijinog pozorja" je prepoznao više različitih elemenata od teksta, "sjajne, životne uloge Ejdus", do režije, scenografije i muzike.

"Mislim da je to jedan niz sjajnih elemenata vrlo kvalitetnih umentika doneo tu celinu koja je njih osvojila", istakao je dramaturg.

Kosić je rekao da predstava govori o potrazi za pravdom žene koja stalno nailazi na zidove u okviru društva i na kraju postaje prestupnik - čini zloćin u potrazi za slobodom.

"Voleo bih da podcrtam i o čemu se možda ređe govori je zatvorska kultura zatvorenica. One su već na margini samim time što su u kaznenim zavodima. Ali često su tamo kao žrtve porodičnog nasilja", istakao je Kosić.

Prema njegovim rečima, društvo bi ćešće trebalo da govori o problemu osuđenica, uslovima njihovog boravka u zatvoru i odnosa društva prema njima nakon oslobađanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA