Vreme čitanja: oko 2 min.

"U komedijima često imamo mračne tonove. Ovde ih nema": Ana Tomović o predstavi "Ribarske svađe"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U novoj postavci "Ribarskih svađa" za Tomović je najveći izazov bio što su karakteri "izuzetno zanimljivi" i ceo sukob nastaje iz njih

  • 0
Ana Tomović Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Rediteljka Ana Tomović rekla je, gostujući u novoj epizodi video serijala Tanjug Reflektor da je predstava "Ribarske svađe" Narodnog pozorišta u Beogradu "izuzetna komedija", u kojoj publika lako može da se identifikuje sa likovima.

"U pitanju je primorski mali siromašni ribarski grad, gde dve porodice imaju devojke za udaju i intriga ih uvodi u svađu iz ljubomore i ljubavi, koju dolazi da razrešava islednik iz Venecije", objasnila je Tomović.

Prema njenim rečima, tekst Karla Goldonija je izuzetno duhovit i igra se na specifičnom "srednjedalmatinskom jeziku", u prevodu Ive Tijardovća.

Tomović je dodala da je predstava već postavljana tri puta u nacionalnom teatru 1973, 1993. i 2003. godine, i da je "zaštitni znak Narodnog pozorišta".

U novoj postavci "Ribarskih svađa" za Tomović je najveći izazov bio što su karakteri "izuzetno zanimljivi" i ceo sukob nastaje iz njih.

"Za mene je bila velika inspiracija da se zabavim karakterima i da kroz njih sprovedem scensku radnju, što nije za mene uobičajeno. Kao i da se bavim ovim tipom komedije, na granici sa komedijom del arte"; navbela je rediteljka.

Tomović je podsetila da je komad pisan polovinom 18. veka i da ima neke specifičnosti koje su zanimljive i danas, dok je Goldoni "čaroban pisac i prirodnost, lakoća, plemenitost i pozitivnost - jako je specifično za njega".

"U komedijima često imamo mračne tonove. Ovde ih nema, na radost glumaca i publike", istakla je Tomović.

U predstavi igraju Jovan Jovanović, Vučić Perović, Nedim Nezirović, Dragan Sekulić, Teodora Dragičević, Iva Milanović i Tamara Šustić, a Tomović je istakla da su morali da nauče jezik u kome ima dosta italijanizama i specifičnog načina izgovora.

Prema njenim rečima, i glumci iz prethodne postavke su izrazili veliku želju da se nađu u novim "Ribarskim svađama", poput Hadži Nenada Maričića, Baneta Tomaševića, Zlatije Ocokoljić Ivanovič i Ivane Šćepanović.

Tomović je istakla da će publika u predstavi moći da odmah prepozna u čemu je sukob, koji je jako prirodan i duhovito se razvija.

"Kako od malog ničega se razvija sukob neslućenih razmera, koji izgleda da se nikad neće smiriti? Kako se iz karaktera stvari uvek naduvaju preko mere", navela je Tomović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA