Vreme čitanja: oko 2 min.

"Džordž Orvel je toliko prorekao budućnost": Nada Macanković za Telegraf.rs o predstavi "1984" u BDP-u

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznata glumica je govorila za naš portal o predstavi koja nas očekuje 15. septembra u Beogradskom dramskom pozorištu

  • 2
Nada Macanković Foto: Nikola Tomić

U petak, 15. septembra očekuje nas premijera predstave "1984" prema istoimenom romanu Džordža Orvela u režiji Alije Luke. U ovom komadu glumiće i Nada Macanković, koja je u intervjuu za Telegraf.rs govorila o ovom projektu.

Prvo je govorila o svojoj ulozi u ovom komadu.

"Igram gospođu Parsons, jednu ženu koja je apsolutno uklopljena u taj svet. Likovi su na neki način dosta personalizovani, imaju neki kodeks ponašanja, koji je uslovljen što su non-stop posmatrani, 24 sata dnevno, i oni jako malo imaju uopšte prilike za neke osobenosti, ali se opet naznačuju neke razlike. Ja igram lik koji apsolutno pomiren sa tim svetom i načinom života i da se išta može promeniti, a imamo i druge likove, kao glavnog junaka Vinstona koji žive to i pokušavaju da izađu iz toga, ali naizgled se svi isto ponašamo i nema karakternih razlika", rekla je Nada Macanković za Telegraf.rs

Na pitanje koliko se komad razlikuje od same knjige, Nada je rekla sledeće:

"Gotovo ceo tekst. Alia je radila adaptaciju, tako da je sav tekst originalan. Odstupa u nekim rešenjima. Kada sam gledala neke filmove na tu temu, deluje kao mračan svet, a ovde ulazite u neku drugu priču. To je ono što je želela da pokaže. Mi možda živimo lepo, naši telefoni, mediji, šta se nudi, a iza toga se krije jedna strašna istina, a to je da smo svo vreme špijunirani, posmatrani... Ona (rediteljka Alia Luke) nije htela da gledate neki mračan svet, nego da uđete u neki naizgled kao super, lep svet, a onda vidite šta je stvarno suština toga", rekla je Nada Macanković.

Na pitanje šta je po njoj poruka knjige "1984" i šta joj najznačajnije u ovom delu, rekla je sledeće.

"Meni je najznačajnije što je on (Džordž Orvel) toliko prorekao budućnost. Kada je napisao knjigu, 1949. godine.... Meni je neverovatno, čak i kada su nam ugašeni telefoni, možemo biti posmatrani i na koji način se sve posmatra. Izgubili smo potpuno privatnost. Poruka je možda šta nas čeka budućnosti ako ne stanemo na kraj tome", rekla je glumica.

Ona je otkrila i gde ćemo je gledati.

"Sada sam završila film i seriju "Kruna", to me očekuje sledeće godine, kao i film "Ruski konzul" i radim seriju "Zakopane tajne", navela je glumica

Nada je otkrila kakvo sećanje ima na Nikolu Simića, s kojim je glumila u seriji "Ljubav, navika, panika"

"Sve najpozitivnije. On je bio preduhovit, prezabavan. I on i Seka (Sablić). Bilo je super raditi sa njima. Žao mi je što više nije sa nama i što ne može dalje da nas zasmejava", rekla je Nada Macanković.

Da li je potrebno više pozorišta Beogradu, Nada je rekla sledeće.

"Beogradsko dramsko pozorišta ima toliko premijera. Baš ima dosta toga. Možda je potrebno više publike, ali baš je velika ponuda", rekla je glumica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Изногуд

    14. septembar 2023 | 06:41

    Није Орвел тај који је прорекао садашњост, већ Хаксли. Нисте читали.

  • Korto Malteze

    14. septembar 2023 | 00:29

    Glumica ne bi trebalo da koristi ulične izraze koji paraju uši i ruže ionako načet srpski jezik. Preduhovit i prezabavan !?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA