Vreme čitanja: oko 3 min.

“Bucini dani” od 25. do 30. septembra, "Vršačka pozorišna jesen" od 6. do 11. oktobra

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brojni pozorišni festivalu u Srbiji

  • 0
Pozorište Foto: Pixabay

Pozorišni festival “Bucini dani” posvećen Milosavu Buci Mirkoviću, u svom osmom izdanju, biće održan od 25. do 30. septembra u Aleksandrovcu, saopšteno je na društvenim mrežama i na sajtu manifestacije.

Festival pod sloganom “Istina za po(d)neti” će se održati u Domu kulture “Milosav Buca Mirković”, a nova edicija obeležava 10 godina od smrti tog poznatog teoretičara i publiciste.

Ovogodišnji festival u Aleksandrovcu bio je planiran od 20. do 25. juna, ali usled velikih poplava koje su tada zahvatile ovaj kraj, sve je pomereno za početak jeseni.

Na repertoaru ove godine će biti pet pozorišnih predstava iz cele Srbije.

Festival će otvoriti predstava "Čitač" prema istoimenom romanu Bernharda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića, produkcije Beogradskog dramskog pozorišta, za drugi dan 26. septembra.

Igraju - Marko Grabež, Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Milica Zarić, Ivan Tomić.

Otvaranje osmih "Bucinih dana" 25. septembra biće u znaku nove scenske verzije romana “Ana Karenjina” Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji traženog makedonskog autora Dejana Projkovskog (Novosadsko pozorište / Ujvideki Szinhaz).

Predstava dužeg naziva “Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka” prema tekstu i režiji Anđelke Nikolić, biće igrana 27.09. na sceni Doma kulture.

Koprodukciju ovog komada potpisuju Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, Puls teatar u Lazarevcu, Seoski kulturni centar Markovac i Udruženje “Hop-la” iz Beograda.

Narednog dana, sledi duo drama "Pluća" britanskog pisca Dankana Mekmilana i reditelja Ivana Vukovića, gde igraju Goran Jevtić i Suzana Lukić, za produkciju Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Narodno pozorište u Beogradu će se 29. septembra predstaviti sa novim projektom “Očevi i oci” prema istoimenom romanu čuvenog pisca Slobodana Selenića (“Ubistvo s predumišljajem”, “Timor mortis”,

“Ruženje naroda u dva dela”), u režiji Veljka Mićunovića.

Na zatvaranju festivala “Bucini dani” 30. septembra biće upriličena svečana dodela nagrada “Zlatno zrno” i Veče filmske muzike “Boje noći”.

Milosav Buca Mirković (Aleksandrovac, 1932 – Beograd, 2013) bio je srpski i jugoslovenski esejista, književni i pozorišni kritičar, pesnik, antologičar, prozaista. Poslednjih decenija života najviše je bio posvećen teatru, tako da je objavio značajne priloge o predstavama, glumcima i drugim tvorcima dramske igre, i značajne knjige - “Nušić naš nasušni – Nušićevi glumci i glumice” (1994), “Milivoje Živanović, gorotas srpske glume” (1997), ”Zoran Radmilović i kralj i klaun” (2000), “Mija Aleksić vilovnjak sa istočnih strana” (2001), “Ljuba Tadić: po Srbiji Sokrat” (2004), “Hajdemo u pozorište” (2009).

Festival "Vršačka pozorišna jesen" od 6. do 11. oktobra

Jubilarno 30. izdanje festivala „Vršačka pozorišna jesen“ pod sloganom „O vrednostima i trajanju“, biće održano u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu od 6. do 11. oktobra, najavljeno je na sajtu tog vojvodjanskog teatra.

Narodno pozorište „Sterija“ će tokom „Vršačke pozorišne jeseni” ugostiti tri beogradska pozorišta i Narodno pozorište Sombor, dok će ansambl domaćina - NP Sterija za takmičarski program izvesti predstavu „Don Žuan“ Žan Baptist Poklena Molijera u režiji Andreja Cvetanovkog.

Ansambl Narodnog pozorišta Beograd će gostovati sa zapaženom predstavom “Očevi i oci” prema čuvenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića.

Pozorište za decu „Boško Buha“ predstaviće hit projekat za svoju Večernju scenu - „Ubistvo u Orijent ekspresu“ po detektivskom romanu Agate Kristi u dramatizaciji Kena Ludviga i u režiji Darijana Mihajlovića.

Beogradsko dramsko pozorište će izvesti dramu „(Pra)faust“ Johana Volfganga Getea u režiji Borisa Liješevića, koji potpisuje i produkciju Narodnog pozorišta Sombor sa predstavom u selekciji - „Besnilo“ prema romanu Borislava Pekića.

Selektor ovogodišnjeg festivala, dramaturg Branislav Nedić rekao je da za neka od ostvarenja koja su zaslužila da se nađu na festivalu nije bilo mesta zbog ograničenog broja predstava koje mogu biti izvedene u takmičarskom programu, “što ukazuje i na primetan porast interesovanja za rad na klasicima”, kao i za učešće na vršačkom teatarskom festivalu.

Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ održava se 30. put pod pokroviteljstvom Grada Vršca, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA