Vreme čitanja: oko 2 min.

Mlada balerina Lucija Grdović dobitnica nagrade "Veruj u sebe"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nagradu se dodeljuje četvrtu godinu zaredom u okviru Beogradskog festivala igre (BFI)

  • 1

Mlada balerina Lucija Grdović ovogodišnja je dobitnica nagrade "Veruj u sebe", čija je svečana dodela održana sinoć u Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru u centru Beograda.

Nagradu koja se dodeljuje četvrtu godinu zaredom u okviru Beogradskog festivala igre (BFI) Luciji Grdović su uručile direktorka i selektorka BFI Aja Jung i direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste Banke Aleksandra Kosanović Strižak.

Nagrada uključuje i novčani deo u iznosu od 120.000 dinara.

Aja Jung je osmislila prvenstveno program po kome su se mlade baletske umetnice predstavile javnosti svojim kratkim igračkim komadima klasike i modernog izraza, gde se naravno istakla i laureatkinja Lucija Grdović.

Mlada balerina Lucija Grdović dobitnica nagrade Foto: Tanjug/Rade Prelić

Grdović je provela godine u školi igre čuvene balerine i pedagoga Ašhen Ataljanc, baletskoj školi Lujo Davičo, studiju igre Ane Pflug i Baletskoj školi Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Stigla do vrednih stipendija u Izraelu i Grčkoj i učešća na međunarodnim baletskim takmičenjima.

U Italiji je prošle godine na takmičenju u Fazanu osvojila je drugo mesto u kategoriji klasičnog baleta.

Mlada laureatkinja zahvalila je najviše Aji Jung na pruženoj šansi i osvojenoj nagradi, kao i prijateljicama sa baleta.

Naglasila je da je balet naučio mnogim stvarima, pre svega disciplini kao uslovu bilo kakvog napretka.

„Kroz balet se uči i strpljenje, jer baletski život podrazumeva i dane kada vam ne ide baš najbolje. U tom smislu je jako važno da se ne gubi vera u sebe. Mislim da ako ne verujemo u sebe, ne mogu nam pomoći ni pohvale ni komplimenti celog sveta. Ova nagrada mi govori da i drugi veruju u mene i na tome sam veoma zahvalna“, rekla je Grdović.

Mlada balerina Lucija Grdović dobitnica nagrade Foto: Tanjug/Rade Prelić

Jung je rekla da se svake godine bira po jedan baletski umetnika kome se daruje pažnja i priznanje, dajući mu na taj način vetar u leđa da nastavi da ide ka svojim snovima.

„Nagrada “Veruj u sebe” je jedinstvena u Srbiji jer skreće pažnju na gotovo nevidljive heroje najmlađih umetničkih generacija. Lucija je jedna od njih. Uverena sam da će joj ova nagrada olakšati put ka blistavoj baletskoj karijeri u kojoj će sarađivati sa zanimljivim koreografima i pronaći svoj originalni izraz“, poručila je Jung.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA