Vreme čitanja: oko 2 min.

Ana Pavlović: Balet Narodnog pozorišta hvata korak sa svetskim standardima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pavlović je rekla da joj je kao umetničkoj direktorki važan kvalitet baleta u Narodnom pozorištu, i da su stalno u potrazi za još boljim predstavama i izvođenjima, uz raznovrsnost

  • 0
Ana Pavlović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je umentika direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Ana Pavlović, koja je govorila o protekloj i novoj sezoni.

Pavlović je rekla da joj je kao umetničkoj direktorki važan kvalitet baleta u Narodnom pozorištu, i da su stalno u potrazi za još boljim predstavama i izvođenjima, uz raznovrsnost.

Podsetivši da je Balet Narodnog pozorišta i dalje u godini velikog jubileja, kada slave pun vek postojanja, Pavlović je ocenila da imaju "divnu sezonu" iza sebe sa spektakulranom premijerom klasičnog baleta "Gusar" i na kraju sa neoklasičnim "Balkanskim triptihom - Infinitas".

Prema njenim rečima, "publika je je rekla svoje, za sve predstave se traži karta više", a nova sezona je otvorena "Labudovim jezerom", koje je vraćeno posle četiri godine.

Pavlović je istakla da se raduje podmlađenom ansamblu jer je od ove sezone primljeno deset mladih igrača, kao i da nastoji dati podršku pozivima raznim koreografima i pedagozima.

"Vi ne možete prevariti publiku, koja dođe da gleda balet, nekad se razočara i nedođe više nikada. Ljudi koji vole balet su se prvi put susreli sapredstavom koja ih je oduševila i kasnije su odrastali uz te predstave", navela je Pavlović.

Istakavši da je raduje što sve više privlače mladu publiku, Pavlović je dodala da se trudi da pored klasičnog baleta zbog edukacije hvataju i korak sa vremenom i evropskim i svetskim standardima.

Prema njenim rečima, u trodelnoj predstavi "Infinitas" su povezali prošlost i sadašnjost, i prisetili se domaćih kompozitora Stanojla Rajčića, Enrika Josifa i Petra Konjevića.

"Ne možete vrati prošlost. Ali je jako važno prisećati se nekih divnih stvari i umetnika, na konto kojih smo i mi ovde i nastavljamo niz. Divno su uradili savremeni koreografi Igor Kirov, Miloš Isailović i Maša Kolar i dali su svoje viđenje. To je privuklo publiku i bilo je interesantno", napomenula je umetnica.

Pavlović je reklada će nastojati da uz klasičan repertoar Balet Narodnog pozorište nudi i autorka dela, koja ih mogu istaći na evropskom tržištu, gde apliciraju za razne festivale.

Sa "Labudovim jezerom" je otvorena 155. sezona Narodnog pozorišta, a Pavlović je istakla da se uvek traži karta više za "Krcka Oraščića" i nada se dovoljnom broju izvođenja u decembru i januaru.

Tu su i "Gusar", "Žizela", "Infinitas" i "Ko to tamo peva", a u martu je plan da se u februaru ili martu obnovi "Kopelija", u koreografiji Ljubinke i Petra Dobrijevića, kako bi se edukovala najmlađa publika, zaključila je Pavlović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA