≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Hajde da ne bacimo đubre na ulicu, da se zdravo hranimo, družimo, setimo važnih stvari"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Moj savet je da idemo u pozorište, gledamo filmove, čitamo knjige, koristimo slobodno vreme da postanemo bolji", rekao je Tadija Miletić

  • 0

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je operski reditelj Tadija Miletić koji je govorio o 20. Međunarodnom takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović" održanom nedavno u Kolarčevoj zadužbini.

Miletić je rekao da je u pitanju "važan jubilej najznačanijeg operskog takmičenja, ne samo kod nas, nego i u regionu", a takmičenje kandidata u individualnim kategorijama je predstavljeno kao "Besplatni dani opere na Kolarcu", uz novouvedeni mjuzikl završne večeri.

Takmičenje je samo jedno u nizu projekata organizatora Kulturni element, kog vodi Miletić, a čija je "jednostavna premisa glavna zvezda vodilja svih godina - visoka kultura, opera i teatar, su važni i značajni, ali kultura nije samo to".

"Kultura je u generalnom smislu kultura života. Hajde da ne bacimo đubre na ulicu, da se zdravo hranimo, družimo, setimo važnih stvari. A kao što naš naziv kaže 'Kulturni element, svi smo mi elementi kulture i kada se svi elementi sakupe onda čine promenu u društvu koju želimo", naveo je Miletić.

Upitan kakav je danas odnos mladih prema operi, Miletić je kao pedagog na Fakuletu savremenih umetnosti primetio da se ne može zanemariti da su sadržaji od 15 sekundi na društvenim mrežama odredili limit pažnje kod mladih.

Prema njegovim rečima, zato je "važno da opera izađe u susret novom dobu", i mora "da se kao i sve drugo promeni, a da zadrži svoje najvažnije elemente".

Miletić je ocenio da je nove operske tendencije i interaktivne i zanimljive produkcije donose ono što "mladi čovek ne može ni da pojmi", dodavši da je glavna stvar da "pozorište ide u korak sa vremenom, a onda se i mladi osećaju kao kod kuće".

Upitan šta bi trebalo pogledati sa pozorišnog repertoara, Miletić je upozorio da uvek ima "spreman odgovor koji nije jednostavan".

Prema njegovim rečima, "glavni zadatak nije otići na tu ili tu predstavu, nego hajde da pogledamo više različitih stvari", jer možda nam nešto nije bilo idealno u datom trenutku, a potreban je rezime raznih isksustva u raznim pozorištima.

"Moj savet je da idemo u pozorište, gledamo filmove, čitamo knjige, koristimo slobodno vreme da postanemo bolji. U jednom trenutku ćemo osetiti kako će nam se dopadati sve više i više različitih kulturnih sadržaja", rekao je Miletić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA