Vreme čitanja: oko 2 min.

Počele probe drame Milovana Vitezovića "U ime oca i sina" u režiji Milana Karadžića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Premijera je planirana za 27. januar 2024. godine na Velikoj sceni

  • 0
Počele probe drame Milovana Vitezovića "U ime oca i sina" u režiji Milana Karadžića Foto: Promo Narodno pozorište u Beogradu

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave "U ime oca i sina", po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji Milana Karadžića.

Premijera je planirana za 27. januar 2024. godine na Velikoj sceni.

Dramaturg i autor adaptacije Ivana Dimić, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Dragica Laušević, kompozitor Irena Popović i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim novog pozorišnog dela u kom su uloge dodeljene Goranu Šušljiku, Miodragu Krstoviću, Borisu Pingoviću, Nebojši Kundačini, Vladanu Gajoviću, Zlatiji Ivanović, Suzani Petričević, Bojani Stefanović, Zoranu Ćosiću, Bojanu Krivokapiću, Gojku Baletiću i Darku Tomoviću.

Počele probe drame Milovana Vitezovića Foto: Promo Narodno pozorište u Beogradu

Veličanstven i neobičan životni put Svetog Save, od princa Rastka do prvog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve, inspirisao je mnoge naše umetnike. Istaknuti srpski književnik Milovan Vitezović (1944-2022), posle dugogodišnjeg bavljenja ovom temom, napisao je za Narodno pozorište u Beogradu komad "U ime oca i sina" o životu Stefana Nemanje i Rastka Nemanjića.

Adaptacija Ivane Dimić stavlja u fokus kasniji period njihovog života tokom koga se okreću duhovnosti i postaju Sveti Simeon i Sveti Sava.

Reditelj Karadžić je podsetio da se u dosadašnjoj srpskoj istoriji, Rastko Sava Nemanjić, između ostalog, izdvaja i kao utemeljitelj duhovne istorije Srba.

Počele probe drame Milovana Vitezovića Foto: Promo Narodno pozorište u Beogradu

"Želeo bih da, na neki način, istaknemo upravo tu njegovu reformatorsku ulogu.  Bez obzira na to što je premijera planirana za 27. januar, na Dan Svetog Save, naša želja i namera je, ne da napravimo svečanu akademiju, nego savremenu dramsku predstavu koja će na pravi način, svojim sadržajem i dramskom snagom, da osvetli tu priču. Ubeđen sam da za tako nešto imamo sasvim dovoljno potencijala. Milovan nam je ostavio u amanet da uradimo ovo delo i drago mi je što smo započeli proces njegove realizacije", poručio je Milan Karadžić kome će ovo biti treća režija u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Do sada je postavio komade "Govorna mana" (1997), po tekstu Gorana Markovića i "Suze su OK" (1999) Mirjane Bobić Mojsilović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA