Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro Miloš Batelino

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobitnik je mnogih nagrada, pojavio se i u filmovima "Splav meduze", "Raseljeno lice", "Crveni bugi ili kakva je tvoja devojka"

  • 0
crno-bela ruža smrt groblje Foto-ilustracija: Pixabay

Kako prenosi Večer, pozorišni i filmski glumac Miloš Batelino preminuo je u 71. godini. Bio je član Dramskog ansambla SNG Maribor od 1996. godine do penzionisanja.

Dobitnik je mnogih nagrada, pojavio se i u filmovima "Splav meduze", "Raseljeno lice", "Crveni bugi ili kakva je tvoja devojka", "Tri priloga slovenačkom ludilu", "Do konca i naval", "Trianđeo", "Karmen", "Petlov doručak".

Miloš Batelino rođen je 23. juna 1953. godine u Ljubljani. Godine 1956. porodica se seli u Beograd, a 1963. godine vraća se u Maribor, gde završava osnovnu i srednju školu i povremeno se uključuje u rad u Amaterskom pozorištu Slava Klavor.

Miloševo sećanje na detinjstvo: "Bilo je ovako: zbog pogrešnog položaja bebe (odnosno mene) moju majku su iz Kopra, gde smo tada živeli, odveli u porodilište u Ljubljani. Negde usput sam se okrenuo u maminoj utrobi i rođen normalno u Ljubljani. Prvu godinu života mama me je svakodnevno vodila na plažu u Koper. Ujutru sam bio beo, a uveče crven. Otac je rekao majci: „Vera, ovo nije moje.“ I otišao je kod Slavčeka na pivo.“

Godine 1974. upisao je AGRFT, koji je završio kao diplomirani ulogom Edka u predstavi "Mrožkovljev Tango". Za pomenutu ulogu dobio je Borštnikovu nagradu za mladog glumca. Bio je zaposlen tri sezone u PDG Nova Gorica, od 1982. do 1996. godine u Slovenskom mladinskom gledalištu u Ljubljani, a od 1996. godine u Drami SNG Maribor.

Pored pozorišne glume, oduvek je bio zainteresovan za bioskop i glumio je u nekoliko slovenačkih filmova, a za ulogu u filmu "Splav od meduze" nagrađen je na Nedelji slovenačkog filma (1981) u Celju, pišu Slovenske novice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA