Vreme čitanja: oko 7 min.

Predstave BDP-a u 2024. godini: "Čovek slon","Svetlosti velegrada"...

Vreme čitanja: oko 7 min.

Biće izvedeno 11 premijera na sve tri scene BDP-a (Velika, Mala, Arena), od februara do decembra 2024, od čega devet regularnih na repertoaru i dva komada u projektu "Novi glasovi", započet 2023, gde se daje šansa mladima

  • 0
Beogradsko dramsko pozorište Foto: Antonio Ahel/ATAImages

"Kramer protiv Kramera", "Čovek slon", "Svetlosti velegrada", neki su od popularnih naslova koji će se realizovati naredne 2024. godine u Beogradskom dramskom pozorištu, najavio je danas upravnik Jug Radivojević na godišnjoj konferenciji za medije u tom teatru.

Biće izvedeno 11 premijera na sve tri scene BDP-a (Velika, Mala, Arena), od februara do decembra 2024, od čega devet regularnih na repertoaru i dva komada u projektu "Novi glasovi", započet 2023, gde se daje šansa mladima.

O svim novim projektima govorili su autori: Enes Halilović, Mirjana Karanović, Paulina Manov, Tijana Grumić, Kokan Mladenović, Andrija Kuzmanović, Isidora Simijonović, Ana Tomović.

Prva premijera je već održana tokom novembra u mestu koproducenta - Regionalnom pozorištu u Novom Pazaru - "Ljudi bez grobova" prema istoimenom nagrađivanom romanu Enesa Halilovića.

U režiji Stevana Bodrože, premijera na Maloj sceni "Predrag Pepi Laković" u BDP-u je zakazana za 10. februar.

Kako je u rediteljskoj eksplikaciji zapisao Bodroža, predstava prema tom romanu je "samo pokušaj da se u dramsko tkivo pretoči prebogati, na momente fantazmagorični svet ovog književnika, koji dokazuje premisu da nema ničeg bizarnijeg i začudnijeg od same stvarnosti".

Igraju - Aleksandar Meda Jovanović, Amar Ćorović, Milena Pavlović, Ema Muratović, Dušan Živanić, Nikola Mijatović, Haris Šećerović, Rifat Rifatović, Lemana Bećirović, Kristina Jevtović.

Pisac Enes Halilović je ukratko opisao svoj roman da je reč o mladiću koji ubija sve redom ljude koji mu se nađu na putu zbog neostvarene ljubavi sa svojom izabranicom.

Halilović je otkrio da je knjigu pisao pune dve godine, ali da je građu za ovo delo sakupljao 26 godina, te samim tim je osetio strah kako će izgledati predstava na osnovu njegove knjige.

"Strah je osnova umetnosti. Opet, umetnost se uvek i hrani umetnošću. Zato sam veoma srećan oko ove saradnje Beograda i Novog Pazara, jer sam već gledao premijeru i osetio dva sata jake napetosti i prepoznao utisnute moje ideje", naveo je Enes Halilović.

Beogradsko dramsko pozorište Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Na dan Beogradskog dramskog pozorišta 20. februara biće održana premijera duodrame "Gidionov čvor" Džoane Adams, u režiji Jane Maričić, takodje na Maloj sceni.

Igraju Mirjana Karanović i Jana Milosavljević, a probe su već odmakle.

"Pročitala sam dramu pre nekoliko godina i želela sam veoma da radim taj tekst. Slučajno se poklopilo da radnja ima veze sa strašnom tragedijom koja nam se desila u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Nije u pitanju ilustracija tog događaja, već dijalog dve žene - majke čiji je sin izvršio samoubistvo, i njegove nastavnice. Te dve osobe su veoma vezane tim tragičnim događajem", približila je dramu Mirjana Karanović i pohvalila glumicu Janu Milosavljević da je izvanredna te da na nju treba ozbiljno računati.

Beogradsko dramsko pozorište Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Američka autorka Džoana Adams pripoveda priču o životu dece u savremenim okolnostima, o uticaju roditelja, škole, društvenih mreža i interneta, o krivici, bolu, vršnjačkom nasilju, o dečijoj kreativnosti.

Karanović je istakla rediteljku Janu Maričić da voli ponovo sa njom da sarađuje, da je drama o dve žene koje prebacuju odgovornost jedna na drugu izuzetno emotivna i snažna, te da će publika sigurno osetiti katarzu.

Drama "Pozicija deteta" spisateljice i rediteljke Ane Đorđević prema motivima filma Razmana Raduleskua i Kalin Petera Netzera, imaće premijeru 2. marta na Maloj sceni.

Mračna drama govori o stradanju deteta u automobilskoj nesreći, koju je izazvala devojka od 19 godina.

Paulina Manov igra glavnu ulogu majke te nesrećne devojke, poznata i cenje.ba estradna umetnica, bivša književnica i borac za socijalnu pravdu.

"Uloga mi je veoma kompleksna, slojevita, milje estrade i policije. Drama sublimira život te osobe šta je bila i šta je postala. Ana Đorđević je divna kao pisac, a ovde i režira svoju dramu koja je zapravo samo inspirisana tim filmom, a ona je stvorila svoje delo. Moja junakinja je završila književnost, a sada je u svetu estrade", približila je svoj lik Paulina Manov.

Osim nje ovde će igrati: Tanja Pjevac, Jovo Maksić, Vladan Milić, Stefan Radonjić i Mina Nenadović.

Rediteljka iz Bosne i Hercegovine Selma Spahić će raditi dramu "Svet zaslužuje kraj sveta" Tijane Grujić, za premijeru 6. aprila na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković", u koprodukciji sa regionom - Zagrebačko kazalište mladih i Borštnikova srečanja Maribor.

Reč je o konkursu za ženske pisce koji se bavi temom porasta nasilja u partnerskim odnosima, femicidu, o ženama sa margine, jedan kraj sveta iz perspektive pandemije korona virusa uz glasove životinja.

Igraju - Mirjana Karanović, Iva Ilinčić, Bojana Stojković i Milica Stefanović.

Reditelj Kokan Mladenović će 25. maja imati premijeru predstave "Čovek slon" prema istoimenoj knjizi Sir Frederika Trevesa, a poznat je i crno-beli film (1980) u režiji Dejvida Linča, gde je igrao Džon Hart.

Mladenović je pre nekoliko sezona u BDP-u režirao adaptaciju romana "Klošmerl", a prisetio se svoje diplomske predstave "Povratak Don Žuana" u decembru davne 1992. godine.

"Čovek slon" tiče se tog čoveka Džona Merika, najstrašnijeg i najružnijeg čoveka na svetu. On je odbačen, neprihvaćen, i pitanje je šta se to ne priznajemo, odbacujemo i ne prihvatamo. Fizička devijacija tog nesrećnog čoveka je najmanji problem u odnosu na društvo koje tog čoveka okružuje", rekao je Kokan Mladenović i istakao da je bio uspešan i važan taj film Dejvida Linča.

Beogradsko dramsko pozorište Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Čoveka slona će igrati hrvatski glumac Ozren Grabarić, a uz njega - Jovo Maksić, Ivan Tomić, Aleksandar Meda Jovanović, Milan Kolak, Ivan Zablaćanski, Mirjana Karanović, Ivana Nikolić, Slađana Vlajović, Iva Ilinčić, Bojana Stojković i Jana Milosavljević.

Još jedan film stiže u BDP na Malu scenu 8. juna - "Kramer protiv Kramera" po delu Averija Kormana, u režiji Slobodana Bobana Skerlića.

Čuveni film Roberta Bentona (1979) o razvodu i borbe za starateljstvo sina, proslavio je Dastina Hofmana i Meril Strip koji su osvojili Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu i epizodnu žensku ulogu.

Igraju - Andrija Kuzmanović, Nada Macanković i Isidora Simijonović.

"Boban Skerlić, kako sam shvatio, napraviće neku vrstu verzije između romana i filma. Čeka nas period kreativnog suočavanja i maštanja. Drago mi je da ću biti ponovo sa Isidorom Simijonović sa kojom sam igrao u predstavama "Osama" i "Liliom", rekao je Andrija Kuzmanović i dodao da mu je drago da će ponovo imati novu ulogu u matičnom pozorištu, nakon dela "Zelena čoja Montenegra" (2021) i nove verzije "Ne igraj na Engleze" (2023).

Isidora Simijonović će igrati i na premijeri 28. septembra u komadu "Šarlota Castelli" po motivima čuvene drame "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže, u režiji Branislava Mićunovića, u koprodukciji sa Centrom za kulturu Tivat.

"Za šest meseci ćemo tek početi da radimo ovaj projekat, i još uvek nisam pročitala adaptaciju "Glembajevih". Drama ovde predstavlja dublje razumevanje njene pozicije, koju su smatrali za vešticu i bludnicu, ima i druga dimenzija i mogućnost te žene da je sagledamo. Znamo da tragično završava baronica Kasteli, što je velika moralna osuda i nerazumevanje", analizirala je svoj novi glumački izazov Isidora Simijonović.

Osim nje, igraće - Marko Gvero, Aleksandar Radojičić, Vanja Nenadić, Predrag Bjelac, Milan Zarić, Milutin Milošević i Amar Ćorović.

Beogradsko dramsko pozorište Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Nikita Milivojević posle koprodukcija "Zelena čoja Montenegra" Mome Kapora, u dramatizaciji Stevana Koprivice i "Magbeta" Vilijama Šekspira, sada će režirati "Svetla velegrada" prema istoimenom nemom filmu Čarlija Čaplina iz daleke 1931. godine.

Premijera je planirana za 1. decembar 2024. na velikoj sceni BDP, u koprodukciji sa Grčkom - Nacionalnim teatrom iz Atine.

Produkcija ove predstave je zamišljena u obliku neobičnog mjuzikla u kome se udružuju pesme, živa muzika, akcija i energija stvaralaca kako bi odali počast nadarenom tužnom klovnu Čarliju Čaplinu, koji je bio reditelj, scenarista, producent i glumac filma "Svetlosti velegrada".

Glavnu ulogu će igrati grčki dramski umetnik Prokopis Agatokleus, a uz njega - Milorad Damjanović, Vukašin Jovanović, Ivan Zablaćanski, Milan Kolak, Stefan Radonjić, Aleksandar Jovanović, Vesna Čipčić, Mina Nenadović, Dunja Stojanović, Marija Đurić i drugi.

Za kraj najavljena su i dva projekta za Letnju scenu BDP "Milenijum tim" Arena, u okviru programa "Novi glasovi" gde se pruža šansa mladim dramaturzima i rediteljima: "Rake" Sofije Dimitrijević, u režiji Dajane Josipović (17. avgust) i "Kavez za ptice" Nikole Stanišića, u režiji Slobodana Stankovića (24. avgust).

Nikola Ljuca će režirati jedan projekat o kome će reči biti u maju mesecu, kako je najavio Jug Radivojević, a do tada još uvek ne mogu da govore o tome, ali je Ljuca predstavio da će u BDP Areni biti program domaćih i regionalnih filmova kao besplatan bioskop na otvorenom, u njegovoj selekciji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA