Vreme čitanja: oko 2 min.

Jadranka Jovanović pokrenula inicijativu da se u Italiji izvede mjuzikl o Nikoli Tesli

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Operska pevačica je i u Trstu uručila prestižnu međunarodnu nagradu za operetu baritonu Armandu Ariostiniju

  • 0
Modna revija, Renato Balestra Foto: Nikola Tomić

Srpska operska pevačiva Jadranka Jovanović uručila je 28. decembra 2023. godine u Trstu prestižnu međunarodnu nagradu za operetu baritonu Armandu Ariostiniju sa kojim je debitovala u milanskoj Skali, saopštila je Jovanović Tanjugu.

Istovremeno je Jovanović kao Tesla ambsador pokrenula inicijativu da se u Italiji izvede mjuzikl o Nikoli Tesli.

Jovanović je kazala Tanjugu da je neposredno pošto joj je u Beogradu uručena titula Tesla ambasadora ustanovljena povodom strateške kampanje srpske diplomatije "Tesla-energija mira", kojom je obeležavano osam decenija kultre sećanja na Nikolu Teslu, gostovala na gala koncertu "Galà dell’Operetta e del Musical" u teatru Roseti u Trstu, na kome se svake godine dodeljuju prestižne internacionalne nagrade za veliki doprinos kvalitetu operete.

Po odluci žirija nagradu je dobio bariton Armando Ariostini, sa kojim je Jovanović više puta nastupala - od debija u milanskoj Skali, zajedno su pevali i "Kneginju čardaša" u Kataniji, ali i snimali program za TV Etnea sa čuvenim Pipom Baudom.

Jovanović je kao jedan od ranijih dobitnika nagrade Ariostiniju uručila priznanje.

Program je obuhvatio najlepše arije i duete iz opereta i mjuzikla, a Jovanović je između ostalog, premijerno u Trstu izvela deo iz mjuzikla "Cigani lete u nebo", uz orkestar Friuli Venecija Đulija, pod upravom maestra Romola Đesija.

"Prva sam i jedina Srpkinja dobitnica te nagrade u ovoj fantastičnoj svetskoj porodici umetnika. Sa velikim uzbuđenjem i radošću predala sam je dragom kolegi Aristiniju. Koncert je bio veličanstven, uz skandiranje i veliku radost tršćanske publike, ali i one iz Slovenije i Hrvatske, uz prisustvo predstavnika naše značajne dijaspore sa severa Italije", rekla je Jovanović.

Dodala je da je u razgovoru sa organizatorima festivala poreknla važnu incijativu.

"Volela bih da se na ovom prestižnom festivalu oprete izvede i mjuzikl posvećen našem Nikoli Tesli, koji je u pripremi", poručila je Tesla ambasador.

Mjuzikl o Nikoli Tesli trebalo bi da bude izveden na festivalu u Italiji gde je, po zapisu Rođerija de Pacijenica di Nadoa zabeleženo izvođenje prve srpske pesme 1497. godine, a akademik Miroslav Pantić pronašao i naučno svrstao u kulturno nasleđe srpskog naroda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA