Vreme čitanja: oko 1 min.

Ana Grigorović: Izazov je bio operu "Na uranku" približiti današnjici

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema njenim rečima, opera "Na uranku" je najizazovnija za Hor Narodnog pozorišta koji ima specifičan zadatak, a i koreografije su vrlo zahtevne - "pored toga što pevaju igraju i kolo"

  • 1
Ana Grigorović Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bilaje rediteljka Ana Grigorović koja je govorila o radu na operi "Na uranku" u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Grigorović je rekla da se opera kompozitora Stanislava Biničkog našla repertoaru Narodnog pozorišta 2019. da bi nakon pauze uslovljene pandemijom bila vraćena na repertoar povodom 160 godina rođenja libretiste Branislava Nušića, kao i 120 godina od prvog izvođenja.

Ocenivši da opera "Na uranku" ima "malo zastarelu priču o turskom osvajaču koji polaže pravo prve bračne noći", Grigorović je dodala da joj je bio izazov da priču približi današnjici.

"Mi smo to radili kroz stilizovanu aktualizaciju i zapravo smo tursku vladavinu izjednačili sa kapitalom, sa situacijom da različiti biznismeni dolaze u poziciju da kupuju različite firme i da postaju vladari nas kao jeftine radne snage", navela je rediteljka.

Opera ima dvepodele, pa 17. januara nastupaju Marko Živković, Evgenija Jeremić, Mihajlo Šljivić, Mihajlo Otašević i Dubravko Filipović, a 20. januara Ljubica Vraneš, Ana Gvozdenović, Mladan Prodan, Isidora Radin i Vuk Zekić.

"Jedna podela je nastupala 2019. godine i njima je izazov bio samo da se podsete. Drugoj podeli je ovo potpuno novo i mislim da su se stvarno sjajno snašli. Jako brzo smo sve to postavili na noge", primetila je Grigorović.

Prema njenim rečima, opera "Na uranku" je najizazovnija za Hor Narodnog pozorišta koji ima specifičan zadatak, a i koreografije su vrlo zahtevne - "pored toga što pevaju igraju i kolo".

Grigorović je rekla da se nada da će u operi "Na uranku" biti najzanimljivija "sinergija svega, i horske igre koja je vrlo specifična baš za ovu predstavu, i priče koja je drugačije ispričana".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    18. januar 2024 | 02:11

    Ko su ovi ljudi u podelama ? Ova zena deluje bezlicno... verovatno i rezija ali, stahujem jer su izvodjenja poverena ocigledno neznancima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA