≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Održana beogradska premijera predstave "Top je bio vreo" Narodnog pozorišta Priština

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predstava i roman govore o strahotama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, bratoubilačkim stradanjima, potpunog pakla koji razara porodice i ljudske živote

  • 0

Beogradska premijera predstave “Top je bio vreo” Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, održana je u pozorištu Atelje 212.

Novi projekat je radjen prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, u dramatizaciji Ivane Dimić, i u režiji Nenada Todorovića, nekadašnjeg upravnika NP Priština.

U pitanju je prva pozorišna postavka romana „Top je bio vreo“, koji je osvojio nagradu "Meša Selimović", dok je snimljen poznat film 2015. godine u režiji Slobodana Bobana Skerlića.

Predstava i roman govore o strahotama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, bratoubilačkim stradanjima, potpunog pakla koji razara porodice i ljudske živote.

Pripovedač, narator i posmatrač ovog scenskog i romanesknog dela jeste sada već odrastao čovek koji gleda sebe kada je bio mali i nem tokom rata. Izgubio je roditelje, a od snažnog potresa granate je zanemeo, tako da bez govora posmatra surovi i sirovi svet oko sebe, u kome ga pridošlice u ratnoj opsadi Sarajeva izbacuju iz sopstvenog doma.

Scenografija je zanimljivo rešena: publika ne sedi u gledalištu kako se uvek očekuje, već je u sceni "kutija" na pozornici sa glumcima, oko njih, oivičena sa tri strane, a akteri se nalaze u zasebnoj prostoriji kao uokvirenoj, izolovanoj kući. Donekle slično rešenje je publika mogla videti u predstavi "Carstvo mraka" (Narodno pozorište u Beogradu) Lava N. Tolstoja, u režiji preminulog Igora Vuka Torbice.

Reditelj Nenad Todorović je zapisao belešku da "Top nije vreo" zapravo ne pripoveda (samo) o ratu, ni o odrastanju u ratu, niti o deci u ratu.

Prema njegovoj viziji, drama nije o opsadi Sarajeva, o žrtvama i zločincima, o merenju krivice na kantaru istorije, ko je koliko kriv i ko je prvi počeo.

"Svako ide na svoju stranu, kod svojih. Tamo je jedino toplo. ’Top je bio vreo‘ je o virusu, i to virusu kraja sveta koji nije pred vratima, već je dobrano zaposeo dnevnu, i ušao u spavaću sobu. I drži nam sveću“, rekao je reditelj Nenad Todorović o komadu prema poznatom romanu koji sadrži nekoliko zaista teških prizora za gledanje, punih nehumanog nasilja.

U veoma mučnoj, brutalnoj i nadasve potresnoj predstavi o užasima rata igra velika glumačka ekipa: Milovan Filipović, Predrag Vasić, Anika Grujić, Nebojša Đorđević, Aleksandra Cucić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Branko Babović/Ivan Janković, Rade Maričić, Aleksandar Ranković, Igor Filipović, Nikola Ranđelović, Nikola Stanković, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Milica Burazer i Radmila Knežević.

Autorski tim čine: scenograf Samuel Mgolombane, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, dizajner svetla Nikola Zavišić, scenski govor - Ljiljana Mrkić Popović, scenski pokret - Anka Gaćeša Kostić.

Autor romana „Top je bio vreo“ Vladimir Kecmanović je srpski pisac, scenarista i kolumnista rodom iz Sarajeva.

Napisao je osam romana, jednu istorijsku trilogiju, dve zbirke kratkih priča, a po njegovim delima postavljene su četiri predstave u Srbiji, kao "Osama" i "Feliks" u Zvezdara teatru. Bio je jedan od scenarista TV serija "Žigosani u reketu", "Senke nad Balkanom", "Državni službenik".

Autor dramatizacije Ivana Dimić je srpski pisac, prevodilac, dramaturg, bivši upravnik Ateljea 212. Napisala je pet zbirki kratkih priča, dva romana, šest originalnih drama, više televizijskih scenarija i pozorišnih dramatizacija.

Dimić je dobitnica mnogih književnih i pozorišnih nagrada, među kojima je i NIN-ova za roman „Arzamas“ (2016), po kome je i napisala dramu za produkciju Zvezdara teatra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA