Vreme čitanja: oko 3 min.

Održana premijera scenskog izvođenja drame "Knjaz" u Madlenianumu

T. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova drama je ušla među sedam izabranih komada o knezu Mihailu u knjizi "Knez Mihailo – Balkanski Hamlet" u izdanju kuće "Zepter Book World"

  • 0
Premijera Knjaz Foto: Tanjug/Marko Đoković

Pozorišna drama "Knjaz" pisca Miodraga Ilića premijerno je izvedena večeras na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum, u obliku scenskog čitanja u režiji samog autora.

Projekat je realizovan na isteku obeležavanja jubileja 200. godišnjice rođenja kneza Mihaila Obrenovića III (1823 - 1868), koji je tragično nastradao u brutalnom atentatu.

U posebnom izvođenju, za sada samo za ovo veče, uloge su tumačili: Nebojša Milovanović, Milica Janketić, Branko Jerinić, Bojan Žirović, Milan Caci Mihailović, Katarina Žutić, Jelica Sretenović i Ksenija Repić.

Ova drama je ušla među sedam izabranih komada o knezu Mihailu u knjizi "Knez Mihailo – Balkanski Hamlet" u izdanju kuće "Zepter Book World".

Specifična forma izvođenja komada ne podrazumeva statičnost kako bi se moglo očekivati na prvi utisak, već glumci imaju mizanscen, odnosno kretanje po sceni, ali čitaju tekst odštampane drame koju nose u rukama. Iako deluje na prvi pogled kao čitajuća proba buduće predstave u procesu, sa sve kostimima epohe koje nose glumci, ovaj projekat je realizovan u neobičnom formatu.

Tako na početku jedan od učesnika Milan Caci Mihailović je pročitao sve glumce i glumice po redu važnosti i imena dramskih umetnika, koji ih tumače, naravno i sebe, zvanično i svečano, kao da će publika prisustvovati dvorskoj predstavi, u duhu istorijske drame "Knjaz".

Scenografiju čini stilski nameštaj kao da je direktno sa dvora iz 19. veka - dve stolice, tri fotelje i jedan trosed.

Žanrovski gledano, "Knjaz" je višeslojna priča, od istorijske i političke tematike, preko melodrame, porodične drame, gde se grade kompleksni odnosi kneza Mihaila sa svojom ženom kneginjom Julijom, svojim ocem Milošem Obrenovićem, prijateljem Anastasom Jovanovićem, te ovaj istorijski vladar postaje "Balkanski Hamlet" kako su ga zvali, usled njegove kreativnosti i pesničke duše.

Jubilej od 200 godina od rođenja jednog od najzaslužnijih srpskih vladara u novijoj istoriji, upriličen je ove noći na intimnoj kamernoj sceni Madlenianuma, kako i dolikuje.

Kroz komad se provlače i priče o velikim delima Vilijama Šekspira, od spomenutog "Hamleta", preko "Romea i Julije", sve do mračnog "Otela", kada ljubomora izjeda kneza Mihaila, jer mu je kneginja Julija nažalost dokazano neverna.

Takodje se protežu i druga dela svetske književnosti kao roman "Gospođa Bovari" Gistava Flobera, dramska poema "Evgenije Onjegin" Aleksandra S. Puškina, ili tužno delo "Jadi mladog Vertera" Johana Volfganga Getea.

Kako istorija pripoveda, Knez Mihailo Obrenović je nastradao u atentatu, 10. juna 1868. godine u Beogradu, pod nikada otkrivenim okolnostima, dok je sa izabranicom svog srca, mnogo mlađom bliskom rođakom Katarinom, šetao Košutnjakom.

Autor Miodrag Ilić definisao je formu svog projekta rečima "koncertno izvođenje“, i objasnio da nije u pitanju čitanje dramskog dela, već međukorak između čitanja i kompletno kreirane pozorišne predstave. Glumci kostimirani u stilu epohe druge polovine 19. veka, u simbolično naznačenoj scenografiji, uz svetlosne i zvučne efekte, muziku i video projekcije serije fotografija pri promeni svake scene, dočaravaju sudbine svojih istorijskih ličnosti.

Autorsku ekipu čine još - scenograf i kostimograf Milica Bajić Đurov, video rad - Zvonko Jelušić, dizajner zvuka Dušan Arsikin i dizajner svetla Srđan Jovanović.

Nakon ovog izvođenja, direkcija Madlenianuma razmišlja u pravcu da se ova drama realizuje kao njihova produkcija, koja će biti na redovnom repertoaru ove umetničke kuće u narednim sezonama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pozorište iz Prištine gostovalo u Beogradu sa predstavom "Ženidba''

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA