Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijera predstave "Strah u operi" 1. marta u Ateljeu 212

A. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Scena Mira Trailović u 20h

  • 0
Atelje 212 Foto: Promo/ Boško Đorđević

U Pozorištu Atelje 212 je premijera komada "Strah u operi" prema tekstu Jelene Mijović, po motivima priča Dina Bucatija, a u režiji Ivana Vukovića. Glumačku podelu čine Svetlana Bojković, Jelena Đokić, Dragana Đukić, Milica Trifunović, Suzana Lukić, Nenad Ćirić, Tihomir Stanić, Vladislav Mihailović, Luka Grbić, Irena Popović, Bojan Žirović.

Dino Bucati poznati je italijanski pisac prepoznatljiv po bogatoj imaginaciji, poigravanju apsurdom i nadrealnim situacijama koje pripadaju sferi fantastike.

Komad Jelene Mijović inicijalno preuzima motive iz nekoliko priča Dina Bucatija (Sveci, Jaje, Strah u Skali, Devojka koja propada) zadržavajući elemente apsurda, obogaćujući ih satirom na račun ljudskih slabosti, ali i afirmišući snagu ljubavi.

Atelje 212 Foto: Promo/ Boško Đorđević

Tokom premijerne večeri, na Dan Svetog Markolina, dok se u operi na pozorišnoj sceni događaju biblijske priče, foaje postaje pozornica drame u kojoj se odvija klasna borba između gradske elite i čistačice koja štiti svoje dete. Istovremeno, Sveti Gančilo, tek proglašeni svetac, prolazi kroz egzistencijalnu krizu, pitajući se koja bi mogla da bude svrha njega kao sveca.

"Strah u operi" je priča o nepravdi, ali i o evropskoj istoriji u kojoj još uvek odzvanja eho nacizma, o uzrocima dekadencije društva, nedostatku ljudskosti, nespremnosti savremenog čoveka da prepozna tuđe patnje i fenomenu solidarnosti koji, u našem vremenu, prepoznajemo kao čudo.

Nakon veoma uspešne predstave "Ova će biti ista", ovo je druga režija Ivana Vukovića u Ateljeu 212.

U autorskom timu predstave su i dramaturškinja Isidora Milosavljević, lektor Đorđe Marković, scenografkinja Andreja Rondović, kostimografkinja Velimirka Damjanović i kompozitorka Irena Popović.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA