≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Održana premijera predstave "Mister Dolar" u Narodnom pozorištu u Beogradu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pogledajte kako je bilo

  • 0
Održana premijera predstave "Mister Dolar" u Narodnom pozorištu u Beogradu Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Premijera predstave „Mister Dolar“ prema komediji Branislava Nušića, u režiji Miloša Lolića, održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Glavne uloge tumače Radovan Raša Vujović i Nedim Nezirović, a uz njih važne role imaju - Teodora Dragićević, Iva Milanović, Aleksandar Vučković, Kalina Kovačević, Aleksandar Srećković Kubura, Vaja Dujović.

U velikom glumačkom ansamblu na Velikoj sceni nastupili su još - Jovan Jovanović, Bojana Bambić, Nemanja Stamatović, Magdalena Mijatović, Vučić Perović, Dragan Sekulić, Danilo Lončarević, Sofija Uzunović, Ivana Šćepanović, Sava Milutinović, Ana Janković, Milica Tomić, Larisa Radonjić, Danilo Fatić.

Reditelj Miloš Lolić, sa zapaženom karijerom u Evropi, odlučio se da novu verziju Nušićevog

„Mister Dolara“ postavi u vidu jedne velike tehno žurke u kojoj se nalazi galerija likova našeg najvećeg komediografa.

Zaplet prati sudbinu jednog razmaženog junaka koji na zabavi za bogataše dolazi na jednu ideju za sopstveni društveni eksperiment. Naime, kelner sa zabave Žan je dobio pismo iz Amerike u vezi nekog nevažnog nasledstva od svega 100 dolara od rođaka koga ni ne poznaje. Ovaj junak odlučuje da izmisli kako to nasledstvo iznosi čak tri miliona dolara. Kako Žan ne zna engleski jezik, on poveruje u ove tvrdnje, kao i čitava elita aristokratije, i svi bivaju uvučeni u tu laž i izmišljotinu, klanjajući se jednom kelneru.

Sve deluje idilično dok ne dođe trenutak da se razotkrije istina i cela parada - šarada.

Savremena varijanta ovog pozorišnog komada pruža publici angažovanost i kritičnost Nušićevog dela, koje je i dalje aktuelno, jer je autor pisao o nezaustavljivoj moći novca.

Nušić je pripovedao i o tome u kojoj meri je novac prava hartija koja pokreće svet i time mu je dodelio funkciju glavnog lika komada.

Nušić se tako smeje slabostima, a ne nužno apsurdima ljudi i društva.

Predstava od preko dva sata podeljena je u tri celine - prvo se odigrava dugačka zabava za moderni krem visokog društva, da bi se radnja preselila u opuštajući Spa centar, uz saunu i bazene, da bi se ponovo pokrenula žurka sa glasnom elektronskom muzikom.

Zato svi glumci nose mikrofone na licu da bi se nadjačavali sa tolikom muzikom.

Miloš Lolić, sveži dobitnik nagrade "Bojan Stupica", ranije i "Ljubomir Muci Draškić", prvi put u karijeri režira neki komad slavnog pisca, sigurno najvećeg komediografa u srpskoj književnosti, uz Jovana Steriju Popovića.

Lolić je prošle godine trijumfovao sa predstavom "Yankee Rose" u produkciji BDP-a, koja je laureat na Sterijinom pozorju 2023.

Nakon praizvedbe 16. septembra 1932. godine u Narodnom pozorištu, komedija situacije i naravi "Mister Dolar", vraća se ponovo, posle skoro jednog veka, na istu scenu, u novom ruhu, savremenom rediteljskom čitanju.

„Radnja se događa na žurci nekakve visoke klase, odnosno elite koja je istovremeno politička, finansijska i korumpirana. Bez obzira na to što je komad napisan pre skoro jednog veka, njegova aktuelnost je do te mere prisutna da ne moram, čak nijednim rediteljskim postupkom da ukazujem na to”, objasnio je reditelj Lolić, koji takodje potpisuje idejno rešenje scenografije.

Time se Lolić vratio u Narodno pozorište, u kome je pre devet godina sa velikim uspehom režirao istorijsku dramu „Mariju Stjuart” nemačkog pisca Fridriha Šilera.

Autorski tim predstave čine još - Miraš Vuksanović (scenograf), Marija Marković Milojev (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor muzike), Irena Maksimović (koreografija dens-grupe).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA